Начало Здраве Дух и тяло: Хранене според йога

Дух и тяло: Хранене според йога

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария ПЕТРИШКА

yoga1

Здравейте, прекрасни! Предстоят невероятни, вълшебни празнични дни! Дни на срещи с приятели, близки и роднини! Дни на емоции и много  подаръци. Дни на  купони с обилни трапези, отрупани с прекомерно много храна. Храна, която обикновено бихме изяли за няколко дни. Разбира се, че приповдигнатият празничен дух ни дава възможност да изядем всичката тази храна. И следват хранителни разтройства, тежко ни е и трудно се справяме със ситуацията, но може с умереност в количества и качество на храната празничните ни дни да са още по – красиви. И тук на помощ ни идва разбирането на Йога за храненето.

Хранене според Йога

Ти си това, което ядеш!

Независимо дали практикувате Йога или търсите вълшебно ключе за разрешаване на здравословен проблем храненето според йогите идва на помощ.

В своята същност Йога се основава на умението ни за въздържаност и непрекаляване. Девизът „Чист въздух, чиста храна и чист живот“ в абсолютна точност пасва на живота и храненето на един йогин. Както вече стана на въпрос в предишна статия Йога може да бъде възприемана като философия, наука и практика имаща за цел да сътвори многостранно, хармонично и положително развити личности.

Факт е обаче, че всички ние живеем в едно друго време и реалност. Мнозина от нас не сядат на масата (ако изобщо се хранят седнали) без да тя да е отрупана с безброй лъскави храни, подправки, питиета, сложно сготвени блюда и всевъзможни излишъци.

Едва ли ще се изненадате ако ви заявя, че в голяма степен съвременните болести се дължат на лошото хранене. Разбира се за много от болестите на съвременния свят са отговорни и гена, стреса, отровната среда, негативните емоции, но лошото хранене е сред причините те да се отключват и задълбочават. Сентенцията „Ти си това, което ядеш!“ е точна и в унисон с разбиранията на последователите на Йога.

Всъщност храненето в хармония с йогийските правила не е фанатизъм и е далеч от „веганството“ или друго странно изкривяване на съвремието ни. Освен за поддържане на по-добро здраве храненето съгласно правилата на Йога ще ви даде повече жизненост, енергичност, положителни емоции и най-вече силен тласък в търсещите духовно познание и духовен напредък.

На първо място е качеството на храната. Добрата храна, която даваме на нашия любим и единствен организъм трябва да осигурява достатъчно енергия и нужни за организма вещества. Живейте не за да се храните, хранете се за да живеете здраво, енергично, изпълнени със сила.

Непълноценното, изпълнено с празни калории хранене (познато още като junkfood) предизвиква редица болести, недостиг на жизненост и съпротивителни сили.

Излишната храна е също толкова лоша, дори повече, от колкото недостига й. Всъщност лошото, обилно и нерационално хранене е в основата на почти всички болести, лошо настроение, недоспиване, липса на енергия – списъкът е доста дълъг.

Балансираното хранене поддържа нашата жизненост, работоспособност и енергичност. Добрите познания по диетика биха могли да помогнат на всеки един от нас да намалят и дори елиминират много от избегнат много от болестите, да намалят симптомите им и дори да се излекуват.

Освен по отношение на продуктите съвременните хора често допускат грешки и в ритуала на хранене. Сред най-масовите са:

  • Бърза смяна на гореща и студена храна. Или консумирането на няколкократно приготвени храни, които съдържащи дразнещи вкусове – люто, кисело, горчиво.
  • Консумиране на твърде големи количества, но некачествена храна, често приготвена по сложна рецепта;
  • Недостатъчно сдъвкване на храната – една от причините за редица стомашни проблеми в това число и наднормено тегло;
  • Храним се дори, когато не сме гладни – от скука или защото храната се е превърнала в някакво странно средство за доставяне на удоволствие. Мнозина от нас често ядат в пъти повече, отколкото е необходимо.

Обратно на масовото вярване Йога не е привърженик на станалото така модерно „Веганство“. Стремежът на практикуващите Йога е да се научат да се хранят здравословно (природосъобразно).

Великите учители по Йога препоръчват балансирана, лека вегетарианска храна, която включва мляко и млечни продукти (българското кисело мляко е същински благодат, защото има целебно действие върху чревната флора и помага за изхвърляне на голяма част от токсините в тялото). Най-важното правило е умереност в яденето – нещо, което е в основата на почти всички школи по диетика.

Наричаме се цивилизовани – а сме невежи относно грижата за нашето обичано, ценно и единствено тяло. Харчим луди пари, за да го съсипваме! Истината е, че едно здравословно хранене не струва скъпо и е достъпно за всеки един от нас .

hranane-spored-yoga

Използвани материали:

ЕВТИМОВ, Венцеслав Димитров. Йога : Практическо ръководство.ФРОЛИ, Дейвид. Йога и Аюрведа 

 

Дерзайте, прекрасни! Нека вълшебството на предстоящите празници да е празник на душата ни! Нека изпълним света с още повече Светлина , доброта и съпричастност! Дарявайте благо на ближните си, и не само на тях. Невероятни празници ви желая, осъзнати и изпълнени с прекрасни, щастливи срещи.

Въпреки празничната програма графикът на Йога клуб „Панагюрище„ остава непроменен. Заповядайте на постелките в залата, за да отпразнуваме и съществата си!

Божественото в Мен поздравява божественото в Теб!