Начало Здраве Дух и тяло: Йога в полза на съвременната жена – продължение

Дух и тяло: Йога в полза на съвременната жена – продължение

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария ПЕТРИШКА

yoga1

Намасте, прекрасни!

Споделям този материал с огромно удоволствие и с надежда, че ще помогне на част от вас, за да водите един по – добър живот, изпълнен с жизненост и енергия. Възползвайте се!

Йога в полза на съвременната жена -продължение

Yoga

Жените стават все по-свободни и много от тях, особено живеещите в градовете, работят и допринасят за финансовата стабилност на семейството. Затова не е изненадващо, че т. нар. нежна половина е подложена на напрежение, което в редица случаи не може да понесе и което е пагубно за здравето.

В миналия брой започнах една актуална тема за това как с помощта на йога съвременната жена да съчетае всички отговорности в динамиката на днешното време и да се съхрани на психическо и физическо ниво. Продължавам с други характерни проблеми, пред които е изправен нежният пол.

Наднорменото тегло – проблем за много жени

Много жени, както и все повече мъже, се оплакват от наднормено тегло, което наистина е много коварен проблем. То предизвиква преждевременно дегенериране на бедрените и коленните стави. Гръбначните прешлени също са под постоянно напрежение от прекомерното тегло, което с времето може да има сериозни последици. Асаните предотвратяват затлъстяването, тъй като регулират нервно-ендокринната система. Жена, която практикува редовно йога, спира да се храни прекомерно, тъй като самото й тяло отхвърля ненужния прием на храна. Регулирането на функциите на жлезите с вътрешна секреция също е решаващ фактор за овладяването на този проблем. При някои в началото се наблюдава леко наддаване, което се дължи на по-добро храносмилане. Щом тялото достигне идеалната си форма, практикуването на асани поддържа теглото в неговото оптимално ниво.

За контролиране на теглото асани с извивки назад са по-ефикасни от по-леките пози, като изправен стоеж или обърнати асани.
Випарита чакрасана (поза Обратно колело) е особено подходяща. Клетките в този случай не са подложени на стрес, както по време на джогинг или аеробика, а същевременно биват силно стимулирани.

Усукващите асани са полезни за предотвратяване на натрупване на мазнини около кръста и бедрата. Погрешно схващане е, че с йога за нула време могат да се редуцират излишните килограми. Йога практиката никак не е лесна за човек с наднормено тегло, което не позволява бързото отслабване. Дори с интензивна програма ще са необходими няколко години. Като цяло идеята за мигновено сваляне на килограми е несъстоятелна. Освен това ако не се промени дневния режим и начина на хранене всяка йога програма от упражнения е обречена на неуспех. Щом жената достигне своето идеално тегло и продължи да следва определената за нея практика, ще настъпи момент, в който отново ще се храни съвсем свободно. При все това, винаги е добре има едно наум.

Безсънието

Броят на съвременните жени, страдащи от безсъние непрестанно расте. Повечето от тях са амбициозни, и освен професионалните ангажименти са поели отговорността да се грижат и за дома. Неспособни да понесат стреса от двойната си роля, те губят съня си в мисли за проблемите, които имат да решават. В подобно състояние са склонни да прибягнат до всеки метод, който би им осигурил нормален сън. Така се започва с взимане на успокоителни и приспивателни. Може ли йога да пребори безсънието? Асаните и пранаяма успокояват организма и осигуряват добри условия за сън, но можем да получим трайно решение на проблема, само ако извършим коренна промяна в отношението си към живота и неговите предизвикателства.

Физиологичните въздействия, които безсънието оказва върху тялото (ниско или високо кръвно налягане, изтощение, депресии, и т.н.) могат да бъдат парирани с подходящи асани и пранаяма. Но първо трябва да се осъзнае, че в същината на проблемът е ума. Патанджали казва, че и най-напредналият йогин може да се катурне от върха на покоя, ако прояви миг нехайство в контрола над ума. Какво да кажем тогава за обикновения съвременен човек. Порочният кръг от тревоги, крадящи от съня отслабва нервната система. Продължителната употреба на успокоителни създава зависимост, а спирането им предизвиква симптоми на тревожност и така негативният цикъл продължава.

Смущенията в съня могат да бъдат предотвратени чрез редовна йога практика.
Пасивните обърнати пози и навежданията напред с Ардха халасана (поза Полу-рало), следвани от Сету бандха сарвангасана (поза Мост от свещ) и Випарита карани (поза Полу-свещ) са идеални за целта.

От всички практики пранаяма в случаи на безсъние е особено ценна, тъй като с нея съзнанието затихва и човек се докосва до същността на своето Аз. Практиките от пранаяма стабилизират виталната ни обвивка. А дори и минимални смущения в нея водят до безпокойство, безсъние, хронична умора и чести инфекции.

При подобен проблем, за да се по-стигне ефект е важно да се осъзнае, че в основата на проблема е неспокойния ум и липсата на контрол над хаотичните мисли.

Тази статия е част от серия от публикации на Критос Павлоу в списание Йога.

Yoga outdoors. Woman meditating in lotus position zen gesturing. Concept of healthy lifestyle and relaxation

Благодаря ви за вниманието! Надявам се статията да ви е харесала и да съм била полезна със споделеното.

Ако имате нужда от успокояване на неспокоен ум, правете редовно йога практики. Ако искате да знаете как точно да правите вашата йога практика, заповядайте в зала „Самбо“, всеки вторник от 19,00 часа.

Намасте! Мария!