Начало Здраве Дух и тяло: Как да се освободим от излишните килограми с йога?

Дух и тяло: Как да се освободим от излишните килограми с йога?

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария Петришка

Здравейте, търсещи хора. Днес все по-актуално е отношението ни към нашето тяло. Много важно е за по-голяма част от нас как изглеждаме.С какво се храним и какво спортуваме.

Днес ви предлагам заедно да разгледаме една йога практика, която би могла да помогне на тези, които биха искали да се освободят от излишните си килограми и да стегнат определени зони на тялото си. През лятото, облечени с по-малко дрехи,  ни се иска да изглеждаме добре. Да се чувстваме комфортно в тялото си. За йога се смята, че  успокоява ума. Тя също така ни учи да отправяме поглед дълбоко в себе си. Но йога помага и за намаляване на излишните килограми и оформяне на фигурата.

Ето няколко пози, които ще намалят стреса, ще засилят метаболизма ни и ще доведат до един добър резултат в борбата с наднорменото тегло. Но не само. Задръжте всяка поза толкова, колкото можете. Опитайте с  15-20 секунди като начало. Всеки път увеличавайте с по няколко секунди. Правете го на едната страна и след това задължително на другата. Не забравяйте да дишате през носа. Бавно и равномерно. Опитайте се също така да не мислите за нищо друго. Настройте се за йога практиката, която и предстои.

Поздрав към слънцето (Surya Namaskar)

Сурия Намаскар бавно разтяга и затопля мускулите и раздвижва кръвта. Тя създава вътрешна топлина и в същото време разтяга и активизира повечето от големите мускулни групи. Този комплекс може да помогне да намалим талията си, стяга мускулите на ръцете, балансира метаболизма и стимулира храносмилателната система. И след като сме загрели хубаво тялото си, започваме с йога позата, която лично аз просто обожавам.

Лодка (Navasana)

Тази асана има  уникален стягащ ефект на коремната мускулатура. В йога залите и студията се говори, че една минута задържане в позата е равна на сто коремни преси. Също така тя укрепва корема и гръбначния стълб. Стимулира бъбреците, щитовидната жлеза, простатата и червата. Помага за облекчаване на стреса. Подобрява храносмилането. При изпълнението на позата тялото започва да трепери,което само по себе си „говори“, че я изпълняваме правилно.

Планк (Ardha Phalaksasana)

Задържането в поза Планк  може би най-добрият начин да укрепим мускулатурата на корема. Тази асана засилва метаболизма и гарантира за неговата висока скорост. Намалява болките в гърба, укрепва го, особено в горната част. Също така успокоява ума и е вид медитация, защото цялото ни тяло е стегнато, а ума спокоен. Практикуването на тази поза увеличава гъвкавостта на нашите задни мускули. Тя ще помогне на мускулите около рамене ни, ключиците и плешките да се разтегнат.

Триъгълник (Trikonasana)

Тази асана може би не е чак толкова натоварваща и със стягащ ефект, но пък правейки я често, нашият корем ще ни бъде благодарен. Движението на тази поза, чрез която усукваме тялото си, помага за храносмилането и намалява мастните натрупвания в областта на корема. На всичко казано до тук, ангажирането на мускулите на ръцете и краката води до натрупване на мускулна маса, изгаряне на мазнини и намаляване на нежеланите килограми.

Войн 2 (Virabhadsana B)

Като истински войн и ние можем да тонизираме мускулите на бедрата и раменете чрез тази асана. За да получим максимална полза от нея нека се опитаме да огънем така коляното, че да покрие стъпалото. Колкото по-дълго можем да задържим в  позата, толкова по-добре. Тайната е в това да успеем да успокоим ума и да дишаме. Просто да се концентрираме. И не забравяйте да повтаряте на себе си: ’’Аз съм войн!’’ Преминаваме към другия крак като задържаме толкова, колкото с първия.

Войн 3 (Virabhadsana C)

Тази поза е чудесен начин да натоварим гърба, краката и раменете. За да извлечем максимална полза от нея е необходимо да стегнем мускулите на корема. Това ще ни помогне да задържим баланса в позата и не само, ще направи корема ни по-стегнат. Не на последно място ще стегне седалището. Тя е от групата равновесни асани, които имат благоприятно въздействие върху нервната система.

Куче гледащо надолу (Adho Mukha Svanasana)

Това е позата, която ни е необходима, за да тонизираме цялото тяло. Почивайки си в нея ние заздравяваме по радикален начин гърба, ръцете и бедрата. За да получим по-добри резултати и да заздравим мускулите завъртаме бедрата и горната част на ръцете. Натискаме надолу ръцете и петите. Задържаме и не забравяме да дишаме!

Свещ (Sarvangasana)

Поза „Свещ“ е една от любимите ми пози. Царица на позите. От подобряване на храносмилането до терапия на щитовидната жлеза и дори увеличаване на силата на организма. Тази асана „работи“ за да балансира нивата на щитовидната жлеза, което повишава метаболизма и подпомага освобождаването от излишни килограми. Подобрява дихателната система. Укрепва горната част на тялото, краката и корема. Помага ни да спим по-добре. Забавя процесите на стареене. Добавяйки позата към нашата практика ежедневно, ще се почувстваме като чисто нов човек.Това е позата на младостта.Практикувайте я колкото по-често можете.

Мост (Sеtu Badha Sarvangasana)

Поза „Мост“ е чудесна за щитовидната жлеза и много подходяща за сваляне на килограми. Действието й се засилва като опрем брадичката в гърдите. По този начин масажираме щитовидната жлеза, стимулирайки я да произвежда всички важни за регулиране на метаболизма хормони. Натискайки краката си в пода ангажираме  бедрата и седалището и тонизираме мускулите. Ето и още една причина да я практикуваме.

Тя също така стимулира коремните органи и прави нашето храносмилане „щастливо“. Разтяга гърдите, шията и гръбначния стълб. Успокоява ума.  Помага за облекчаването на стреса и депресията. Стимулира белите дробове и щитовидната жлеза. Подобрява храносмилането. Помага, когато чувстваме умора в краката. Облекчава симптомите на менопауза и менструален дискомфорт. Намалява безпокойството, главоболието и безсънието. Вечер като се приберем  може да изпълним позата, без предварителна подготовка. А оставайки няколко минути в нея тя „сваля“ физическото и психическо натоварване от нас.

Лък (Dhanurasana)

Поза „Лък“ идва на помощ. Можем да получим по-добър резултат от асаната чрез издърпване на ръцете и краката в противоположни посоки. Докато само корема и таза докосват пода. Тази поза е помощно средство за масаж на коремните органи. Подобрява  храносмилането. Тя също така по невероятен начин помага да укрепим бедрата, гърдите и гърба.

Усукване в поза йогистко столче (Parivrtta Utkatasana)

Това е йога версията на клековете,  само че те се правят по-интензивно. Parivrtta Utkatasana  работи върху седалището, бедрата и корема. И тук става въпрос само за мускулите. Усукването  помага на храносмилателната и лимфната система. Комбинирайки всичко това в една поза  имаме един чудесен начин да отслабнем.

Това са само някои от асаните, които могат да ни помогнат да се разделим с излишните килограми. Като цяло йога има уникален ефект върху нашия организъм и ум. Въпреки това вероятно вече знаете, че най-добрият начин за постигане на желаното от вас здравословно тегло се постига  чрез правилно хранене. Здравословният начин на живот, в който йога може да бъде само един аспект. Бъдете здрави и живейте в хармония и баланс със себе си и природата!

 

Author: Александра Жабонова

Заповядайте на йога с мен всеки вторник от 19,00 часа в зала „ Йога “ На зала  „Арена –Асарел“!За да научим и затвърдим знанията си относно асаните, пранаяма и реалаксация. За да извървим заедно един по – качествен живот. Да споделаме божественото в себе си, да имаме добри мисли и дела. Преди всичко да бъдем себе си!

С обич : Мария