Начало Здраве Дух и тяло: Как ин йога лекува и възстановява нашите стави?

Дух и тяло: Как ин йога лекува и възстановява нашите стави?

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария Петришка

Все повече хора се очароват от незабавния ефект, който ин йога оказва върху физическото, менталното и енергийното ни тяло. Много често чувам обратни връзки като: „Сякаш не правих кой знае какво, а чувствам огромен ефект от практиката.“ Точно това е магията на ин йога. „Правим“, колкото може по-малко, за да „бъдем“, колкото може повече. Пускаме амбицията, контрола, напрежението и се потапяме в едно вътрешно пътуване, което неусетно трансформира цялото ни същество. В тази статия искам да наблегна не толкова на психологическия, емоционален и ментален ефект на ин йога, а върху осезаемия начин, по който тя влияе върху здравето на нашите стави.

Как ин йога лекува и възстановява нашите стави?

Когато практикуваме ин йога ние опитваме да държим мускулите студени и това не е случайно. По този начин стресът от упражненията се насочва към ставите, сухожилията, съединителната тъкан. Какво точно се случва в този момент? Как да разберем къде е нашата здравословна граница? Трябва ли да се притесняваме, когато въздействаме върху ставите? Всъщност ин йога е лечебен мехлем за ставите, който ще ви помогне да ги поддържате здрави и дори ще подпомогне тяхното възстановяване след травми. Как точно ин йога случва това?

Стимулира производството на остеобласти

Нека вземем за пример контрактурата или ограничена подвижност на дадена става. Това най-често се предизвиква от увреждане на нерв, мускулна атрофия, ставна травма или фрактура, в следствие на което тя е била в продължителна гипсова имобилизация. Когато практикуваме ин йога до границата си на комфорт ние въздействаме по позитивен начин върху нашите стави.

Съществува един специфичен процес в човешкото тяло. При него една част от тялото произвежда произвежда клетки или вещества (остеобласти, които синтезират колаген и други възстановяващи съставки на костта), а друга част изчерпва или премахва същите тези материали (остеокласти, които ремоделират и разграждат костта).

Според Бърни Кларк, натискът, който асаните в ин йога оказват върху нашите стави стимулира производството на остеобласти, както и тяхната активност. По този начин ние започваме да възстановяваме костната плътност, както и мобилността на ставите ни.

Предпазва ставите от дегенерация 

Както вече споменахме, тялото ни едновременно разгражда и възстановява костите. Ако този процес излезе от баланс ние започваме да натрупваме костна тъкан, което води до „затягане“ на ставата. Или обратното, започваме да губим костна тъкан, което води до костна дегенерация (остеопороза).

Факт е, че до 20-годиша възраст ние трупаме костна тъкан, а след това малко по малко започваме да я изчерпваме. Когато въздействаме върху ставите с продължителното задържане на асаните в ин йога ние всъщност им предоставяме един полезен стрес. Точно той им помогне да станат по-здрави и силни, защото се активират процеса на възстановяване на ставната тъкан.

Превенция срещу фиксация на ставите

Фиксацията на ставите е процес, при който две отделни стави временно се стиковат в едно. Тяхното раздалечаване води до познатото на всички ни „пукане“ на ставата, което се съпътства често с усещане за облекчение и повишена мобилност. Как ин йога може да ни помогне тук?

С възрастта и липсата на физическа активност ставите започват да се фиксират за дълго време и това може да доведе до срастване на ставните повърхности. Подобно срастване значително увеличава риска от фрактури и счупвания на костите.

За щастие, ин йога е един от най-добрите начини да въздействаме по един деликатен начин върху ставите. Както и да противодействаме на дегенерацията и фиксацията им.

Хидратация, фибробласти, колаген

Йога, и по-специално ин йога, помага на ставите ни да останат хидратирани, подвижни и гъвкави за по-дълго време. Хидратацията на тялото ни е свързана с производството на фибробласти, които на свой ред произвеждат хиалуронова киселина и други молекули. Тяхна цел е да привличат и задържат водата в нашите тъкани и органи.

Какво представляват фибробластите? 

Фибробластите са клетки, съставляващи основата на съединителната тъкан, чрез която се осигурява транспорта на различни химични вещества между различните клетки в нашето тяло. В допълнение, фибробластите произвеждат важни мукополизахариди и протеини –  еластин и колаген.

Фибробластите също така изграждат синовиалната течност, която поддържа костите хидратирани и здрави. С възрастта ние започваме да губим фибробласти и това е причината с годините бавно да започнем да губим гъвкавост, ставна плътност, а кожата ни да се изсушава и сбръчква.

Разтягането, притискането и усукването на съединителната тъкан, което ин йога осигурява, стимулира производството на хиалуронова киселина (колаген).

Трябва да знаем нещо много важно. Производството на фибробласти се стимулира от умерения стрес върху съединителната тъкан. Разтягането, притискането и усукването на съединителната тъкан, което ин йога осигурява, стимулира производството на хиалуронова киселина (колаген).

Колкото повече фибробласти произвежда нашето тяло, толкова по-хидратирани ще бъдат нашите тъкани, стави, кожа и толкова по-млади и енергични ще се чувстваме. Това е една от големите ползи на ин йога не само по отношение на ставите ни, но и по отношение на нашето здраве, красота и виталност.

И нека не забравяме…

Всичко е въпрос на баланс. Нашето тяло има нужда от разтягане, но има нужда и от обратния процес – затягане. Комбинирайте ин йога практиките с по-силова тренировка (виняса, ащанга, тренировка с тежести), за да затегнете ставите. По този начин ще заздравите мускулите около тях, а това ще им осигури нужната стабилност, от която нашето тяло има нужда, за да бъде в съвършен баланс.

Author: Екатерина Кьосева

За здрави и подвижни стави практикувайте ин йога с нас – всеки вторник в зала „Йога„ на зала  „Арена – Асарел“ от 19,00 часа. За мен ще е истинско удоволствие да извървим пътя към нашето духовно израстване заедно.

Бедете добри, бъдете себе си , бъдете благодарни и божествени!

С обич : Мария