Начало Здраве Дух и тяло: Как срещнах един от учителите ми – Христо Илиев...

Дух и тяло: Как срещнах един от учителите ми – Христо Илиев и за чудото на водата

СПОДЕЛИ

MARIYA YOGAРубриката води Мария ПЕТРИШКА

Здравейте отново приятели ! Отново е вторник и отново и време за  моята  рубрика Дух и тяло !  Днес искам да ви разкажа как срещнах един от учителите ми- Христо Илиев.

     Беше мразовит януарски ден ,не много мразовит , но от тези сковаващите . От тези в които ти замръзват мислите в главата . Та така със замръзнали мисли в главата , аз прекрачих вратата на йога студиото на Христо Илиев/ Йогата / в град Добрич  . В същата тази зала, в която той е създал този клуб през  1979 г .  В залата нямаше никакво движение ,само  чух  звука от йогииските купи , от които Христо с умели движения  изтръгваше  звучащата мантра …  И сякаш потънах в тези звуци , и вече нищо не беше същото – нито Йога асаните , нито дишането ми , нито осъзнаването ми .Йога вече  беше различна . Веднъж докоснала се до неговата енергия , искам да я споделя със всички вас .

Кой е Христо Илиев?

hristoОсвен, че е доста интересен човек — най-общо казано — йога, скулптор, бивш зъботехник, според нас — настоящ писател /според него — просто “описател”, на онова, което е преживял/… Така го видяхме ние…

Христо Илиев започва да се занимава с йога през 1968г. — на седемнадесет годишна възраст. През 1977г. като студент в полувисшия медицински институт в гр.Варна с още двама негови приятели създават школа по йога, която е посещавана предимно от студентите по онова време. Школата функционира в продължение на две години. През 1979г. в гр.Добрич, Христо Илиев създава нова школа по йога към младежкия дом в града, която съществува и до днес.

През 1983г. напуска стоматологията и от тогава до днес работи като скулптор. Христо Илиев не е имал намерение да пише книги, но през годините — особено на семинарите по йога, които той води — са му били задавани доста въпроси. Въпроси, които са се повтаряли…А той е отговарял отново и отново. И така е решил да напише първата си книга – „Затворът” – като отговор на най-често задаваните му въпроси.

В тази книга може да намерите интересни отговори, но за нас най-интересни бяха въпросите, които той поставя – направо и без грим…
Нека започнем от…ВОДАТА!

vodaЗа странната човешка психология…

Как мислите, ако златото се добиваше толкова лесно и беше в такива огромни количества, както въглищата, дали хората щяха да го ценят толкова високо, както сега?

Едва ли…За съжаление, това е елементарна човешка психология …

Човек обикновенно цени високо нещо:

– което се добива трудно

– което е в ограничени количества

– което направо липсва

Задавали ли сте си въпроса, защо един литър уиски струва 50 лева, а един литър чиста, минерална вода, струва едва 16 стотинки? Мислите ли, че уискито е по-ценно и струва по-скъпо от водата?

Сигурно вече се досещате накъде бия. Водата не само е по-скъпа и по-ценна от уискито. Тя е просто безценна. Ако водата не съществуваше – ние нямаше да водим този разговор. Нас просто нямаше да ни има. Без вода Животът е невъзможен!

Но тъй като три четвърти от Земята е покрита с вода, отношението ни към нея е такова, каквото щеше да е към златото, ако то беше буци кал – небрежно, немарливо…

По някакво странно съвпадение – а дали е просто съвпадение – 75%, три четвърти от човешкото тяло, също е вода. Или би трябвало да бъде…Защото мъдрата Природа така е конструирала нашите тела – те да функционират перфектно само, когато са в оптимален воден режим…

Защо боледуваме…

Защо казах, че човешкото тяло би трябвало да бъде три четвърти вода?

Ами защото не е! Защото поради обичайната си глупост, човек е немарлив към най-важните неща в живота си. И поддържането на водния баланс е едно от тях.

Защото от раждането до последните дни на старостта, човек живее в състояние на ДЕХИДРАТАЦИЯ, на воден недостиг. И това е причина за възникване на огромен брой болести.

Това е известно на Йога от хилядолетия.

Рецептата — или — как да се лекуваме…

Затова се и препоръчва след ставане и измиване, да се изпива чаша вода – хладка или топла. А общо за цялото денонощие да се приема по два и половина литра вода. Чиста вода!

Не слагайте в сметката чай, кафе, безалкохолни напитки, бира, още по-малко вино и ракия. Във всички тях, независимо че съдържат вода, има дехидратанти — вещества, които още повече обезводняват организма.

Дали това е нещо ново…

Всичко това е известно и на съвременната медицина. За съжаление, малцина са тези лекари, които, за да ви излекуват — вместо скъпи лекарства, ще ви препоръчат да пиете по два и половина литра вода.

Защо тогава хората не ползват това знание? Защо просто не пият вода?!

Причината това да не се прави е и в двете страни.

Едната е алчността на лекари и аптекари, другата е простотията на по-голямата част от пациентите, на които, ако лекарят препоръча вода вместо скъпи лекарства, те — ако не на глас, поне на ум — ще си кажат: ”Ега си тъпака, ще ме лекува с вода!”

И ще отиде при друг лекар, който ще му изпише …лекарства!

Това беше преразказ от книгата “Затворът” на Христо Илиев.

И ако сте от хората който сега искате да излекувате живота си, заповядайте в зала „ Самбо “ във вторник от 19:00 часа за да ви запознаем с нея . Ако сте от тези който практикувате и искате да усъвършенствате в нея,  заповядайте в  понеделник от 19:00 или сряда от 19:15 часа .

 Намасте ! Мария !