Начало Здраве Дух и тяло: Как в забързаното ни ежедневие да бъдем енергични и...

Дух и тяло: Как в забързаното ни ежедневие да бъдем енергични и концентрирани през целия ден?

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария Петришка

Здравейте, приятели на здравословния начин на живот!

Всеки ден от всякъде ни залива информация за стреса и как той се отразява на нашия живот. За това колко е вреден той и как да се избавим от него. Днес съм щастлива да ви представя една различна гледна точка. Или как стресът ни помага да живеем един пълноценен живот. Темата е за това колко е полезен стресът за нас и как да преодоляваме остатъците от стреса в тялото си ежедневно. Как можем да релаксираме в рамките на работния ден? Какво е нужно, за да се възстановяваме ефективно на работното място?
Кои са нашите вътрешни ресурси, които са на наше разположение и чакат да бъдат включени в нашето ежедневие?

Истината е, че стресът е начинът чрез който нашето тяло се адаптира към ситуацията, за да се справи с ежедневните ни трудности и задачи. Чрез него ние се подготвяме за битка или бягство. В зависимост от това дали можем да се справим със ситуацията. По този начин ние сме по – концентрирани, по – работоспособни , по –организирани по време на трудовия си процес. Всички вие сте съгласни с тезата, че колкото повече работа има един човек, толкова по – работоспособен е той. Разбира се по – голямата част от нас усещат върху раменете си остатъците от напрежението през деня.
И ако се научим да елиминираме напрежението в тялото ни / а от там и на ментално и психично ниво/ животът ни ще стане много по –лесен. Изпълнен с живот и енергия.

Известно е, че менталното, емоционалното и физическото състояние на човека са тясно свързани помежду си и влияейки на едното автоматично влияем и на другите. Затова съществуват множество подходи и способи за премахване на стреса, било чрез тялото / движение на тялото , масаж, топъл душ, / или по-фини методи, насочени към непосредствено отпускане на психиката и премахване на ментално-емоционалното напрежение. Тялото има свои собствени начини за релаксация, за да намали стреса. Можем да му помогнем да ги активира чрез различни техники като дълбоко дишане, визуализация, отпускане на мускулите, медитация или йога.
Когато ги практикуваме редовно, тези техники способстват за намаляването на ежедневното ниво на стрес и ни изпълват с чувство на радост и лекота. Също така ни изграждат защита, центрирайки ни в спокойствието, с което сме се родили, независимо от обстоятелствата в живота ни.
Но за това е необходимо да минем през тялото си. Чрез различни движения и раздвижване на стави и мускули , ние намаляваме напрежението в тялото си. Всеки от нас има начин да се освободи от сващанета в задната част на главата, вседствие на ежеджевния стрес . Обикновено това са раздвижване от врата с кръгови движения или просто лек масаж в тази област. Когато усетите тялото си сковано от нопрежение позволете си 5 минути ставни раздвижвания – сигурна съм – ще се почувствате много по – добре! Аз лично използвам методите на системата на йога. Искам да ви запозная с тази система, която може постепенно да бъде практикувана успешно от всеки независимо от физическата подготовка, възрастта, пола и работните/личните ангажименти.
Аз лично вярвам, че умението да спираме и да почиваме в рамките на трудовия ни ден ни носи истинско заземяване, връща ни към един изначален, сакрален център – нашето тяло.
Един от начините да се избавим от страса в забързаното ни ежедневие е да се научим да дишаме правилно. Дишането е обсолютен неосъзнат процес за нас в ежедневието ни. Обикновенно ние жените дишаме с най- голната част на белия си дроб . И така се лишаваме от превилегията да набавяме за тялото си повече и повече кислород и прана. Така необходими ни за да избавим тялото си от нервното напрежение . Праната е енергията която се намира навкякаде около нас и с процеса на вдишване и издишване ние успяваме да акумолираме в тялото си част от тази енергия в тялото си . Чрез пранаямата успяваме да балансираме и хармонизирамене не само тялото си но и ума си.


Наблюдавайки и осъзнавайки дишането си ние сме способни да променим живота си. Да успокоим тялото и ума си във всеки един момент на напрежение през деня си.
Мъжете и децата имат така нареченото коремно дишане –което е пълнене с въздух на най –долната част на белия дроб и съответно набавяне на повече кислород за тялото. Да се научим да дишаме коремно не е никак сложно. Необходимо е да наблюдаваме процеса и да осъзнаваме действията си, а в последствие и резултата от тях .
Друг начин да останем енергични през целия ден са релаксацията и медитацията.

Yoga outdoors. Woman meditating in lotus position zen gesturing. Concept of healthy lifestyle and relaxation

Едни допълнителни 10 минути който да посветим на медитация всеки ден, можем да си осигурим спокойствие през целия ден. Медитацията е изключително ефикасна за намаляване на стреса, безпокойството, депресията и останалите негативни емоции. Да осъзнаем напълно означава да сме ангажирани изцяло с настоящия момент без да го анализираме.
Ето няколко начина:
1. Сканиране на тялото ни . Задържането на вниманието върху различни части от тялото без да анализираме усещанията, а само наблюдавайки, успокоява ума.
2. Ходеща медитация. Не е нужно да сме неподвижни, за да медитираме. Достатъчно е да сме фокусирани върху всяка стъпка, докато ходим по улицата – усещането от допира със земята, на вятъра върху лицето ни, ритъма на дишането или аромата наоколо.
3. Осъзнато хранене. Ако се храним, докато изпитваме негативни емоции, храната поема от тях и ни ги връща. Получава се отново затворен цикъл. За да излезем от него, нека когато се храним, да го правим изцяло – да се потопим в процеса на хранене, без да имаме никакви други странични дейности като гледане на телевизия, говорене с приятел, дори и мислене. Храним се бавно, с удоволствие и пълна концентрация върху качеството на всяка хапка.


Разбира се всеки един от нас избира начина си на живот. Но съм сигурна, че всеки един от нас, въпреки напрежението, иска да живее по –леко. Нека да дадем възможност на тялото си, чрез неговите въстановителни процеси да ни помогне да разгърнем най –добрите оздравителни процеси за нас. Нека осъзнаваме живота си, и да извличаме максимална полза за нас от всяка ситуация.

Аз лично ще се радвам да ви видя на постелката в зала „ Йога“ в зала „ Арена- Асарел“ всеки вторник от 19,00 часа. Практиката е за начинаещи. Неодходимо е да вземете с вас само доброто си настроение и ващата усмивка. За останалото ще се погрижа аз!

Намасте! Мария !