Начало Здраве Дух и тяло: Пранаяма – дихателна практика

Дух и тяло: Пранаяма – дихателна практика

СПОДЕЛИ

  Рубриката води Мария ПЕТРИШКА

yoga1 Здравейте приятели ! В днешната рубрика искам да ви споделя мнението на един от известен индийски гуру   Свами Сатянанда Сарасвати за това колко е важно правилното дишане в нашето ежедневие . Замислете се и осъзнайте начина си на дишане . С подобряване на дишането си ще подобрите и качеството си на живот!   

                            Пранаяма – дихателна практика

Всеки се надява да живее дълъг, активен и хубав живот, свободен от болести и имунизиран срещу стрес, напрежение и вреди. В този дух тук йога има много уникални неща, които може да предложи като пранаяма, асана и медитация за ежедневно практикуване.

Системата на хатха йога вече е научно тествана и в Европа и в Щатите, както и Азия. Пранаямата, която преди е превеждана като “техники за дишане”, вече е научно призната от учените на световно ниво като средство за ободряване, повишаване и засилване на жизнените процеси в тялото.

Крушките имат нужда от определен волтаж, за да могат да светят. Ако волтажът трябва да е 220, но той е 180, какво се случва? Няма светлина. Климатиците обаче имат допълнителни усилватели, които компенсират ниския волтаж. Но ако ако волтажът е много висок, например 440, и крушката и арматурата в климатика ще изгорят. Подобно, в нашето тяло има енергия, шакти, която може да бъде увеличена или намалена. Когато тази шакти е намалена, тялото и ума и всички функции са намалени. От друга страна, когато енергийното ниво е покачено твърде много, мозъка става хипер активен  и маниакален.

Праната не е въздуха, които дишате, праната е шакти, фината енергия. Но с помощта на дишането можем да презаредим енергийното ниво в тялото. При научни изследвания е установено че повечето хора не дишат правилно. Правени са тестове по целия свят и се установило че хората масово не дишат правилно и не изпълняват нуждите на тялото и мозъка. Ние живеем на прана и кислород, доставени чрез посредничеството на дишането, през ноздрите. Обикновено двете ноздри нямат еднакъв поток на въздух по едно и също време. Това се променя на всеки 90 мин. Едната доминира за 90 мин, след което 1-2 мин. имат еднакъв поток и после в следващите 90 мин. другата ноздра доминира. Това е цикъла на ида и пингала.

Двете ноздри са пряко свързани с лявото и дясното полу-кълбо на мозъка, като всяка от тях контролира определени функции в тялото. Парализа настъпва, когато мозъка не е способен да насочва мозъчните импулси към тялото. Когато човек мисли или се тревожи твърде много, ако стане твърде емоционален и твърде въодушевен, това веднага се отразява на дейността на мозъка.

Дишането въздейства върху сърцето; когато има сърдечен удар това може да се предотврати на момента с правилно дишане. Може да сте чели за научни изследвания върху йоги в Индия и по света, които могат да спрат сърцето си. Когато те спрат сърцето си, също спират и да дишат, но продължават да живеят. Което означава че с помощта на пранаяма е възможно да постигнем пълен контрол върху функцията на сърцето.

Пранаяма в основата си има три елемента на дишането: пурака/ вдишване/, кумбхака /задържане/ и речака/ издишване/. Чрез овладяване и контрол върху тях се постигат различните видове пранаяма. Кумбхака е много важна част от пранаяма, особено за тези, които страдат от нервни кризи, слаба памет и неправилни дихателни навици като плитко и учестено дишане. Когато не дишаме правилно, мозъкът не получава достатъчно кислород.

По време на пранаяма има контрол и въздействие върху телесните секреции. Затова най-подходящото време за пранаяма е сутрин на празен стомах. Не бива да се практикува на пълен стомах, дори ако сте пили само чай.

Пранаямата е подходяща за всеки, независимо възраст, физическо или ментално състояние. Всеки може да се научи и да я практикува. Но е добре да бъдете научени от човек, който вече е овладял техниките. И е хубаво да има и лично наблюдение. Всеки диша по свой начин и е добре да има лично наблюдение.

Подготвителни дихателни практики

Дишането е естествен процес. Обикновено се диша 15 пъти в минута, което прави 900 дишания за час и 21 600 за 24 часа. Когато се повиши броя на дишанията, това намалява продължителността на живота. 15 дишания в минута ни осигуряват около 75 до 80 години средно живот. Ако дишаме 10 пъти в минута – това увеличава живота ни на 100 години. Ако дишате повече от 15 пъти в минута, това много намалява живота, например кучетата дишат около 30 пъти в минута и живеят 10-15 години.

Бързото, плитко дишане е фактор за остаряване и никак не е благоприятно за емоционалното ни интегриране и баланс.  Затова и първото условие в пранаямата е съзнателното дишане. Това ни учи да поддържаме нормалното ниво на 15 дишания в минута. Просто се отпуснете и започнете да осъзнавате дишането. Оставете мислите и тревогите и просто се отдайте на дишането за минута. Ако сте разсеяни дишането ще е плитко, ако сте концентрирани, дишането ще се задълбочи. Мисленето въздейства върху дишането, както и дишането въздейства върху мисленето.

Чрез освобождаване на ума от емоционално напрежение за половин час, можете да осъзнаете как дишате. Психо-физиологични експерименти са доказали че в моменти на стрес и напрежение приемането на кислород се увеличава, докато усвояемостта му е много ниска, около 1/10 от това, което се поема. Което показва че големите количества кислород, поети бързо оставят неизползвани. И затова след като се научим да дишаме около 15 дишания в минута, следващата стъпка е да почнем да дишане по-пълноценно, с по-голяма ефикасност на дробовете. Това е следващата стъпка в пранаямата.

Гръдното дишане е много непълноценно, в йога има пълно йогийско дишане, което се състои от коремно, или диафрагмено дишане, гръдно и ключично. Това дишане трябва да бъде практикувано известно време, докато започнем да дишаме правилно. Пълното дишане се осъществява чрез корема. В началото е добре да слагате ръка на корема, за да усещате по-лесно. Отпуснете гръдния кош и раменете. Дишайте малко по-дълбоко от обичайното, чувствайте движението на корема. Когато усъвършенствате това, следва – вдишване коремно като се разширява леко корема, после се продължава с гръдния кош в едно плавно, бавно движение. Когато се поеме максимално въздух, съвсем естествено се повдигат и ключиците. Пълното дишане за няколко минути на ден ще освободи от настинки, кашлица, астма на алергична основа, синузит, мигрена и други подобни.

Свами Сатянанда Сарасвати, Западна Африка, 1977

Авторски превод: Светлана Благоева

Ако статията ви е впечатлила и искате да станете част от Йога  семейството ни заповядайте всеки вторник от 19,00 часа ва зала „ Самбо “. Ще се радвам да ви видя .

Намасте!

Мария