Начало Здраве Дух и тяло: За прошката…

Дух и тяло: За прошката…

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария ПЕТРИШКА

yoga1Здравейте, приятели! В днешната рубрика искам да споделя с вас мнението си относно прошката.

В нашия забързан живот  попадаме всеки ден на различни хора и на много от тях ни се иска да простим за едно или друго тяхно действие , изказване или само дума . За да можем да продължим по пътя си, е хубаво да можем да се освободим от тези така наречени „обиди“  , а това става чрез прошка – когато успеем да простим за негативните чувства и емоции които сме изпитали. В повечето случаи тялото ни е се разболява, когато таим обидите в себе си . Повечето от болестите идват от „нежеланието“ ни да простим.

На първо място е необходимо да потърсим в сърцето си на кого да  простим . В повечето случаи  човекът, на когото се налага да простим, е от близкото ни обкръжение , на когото сме имали огромно доверие. И обикновено това е човекът, от когото е необходимо да се освободим . Прошката е освобождаване, отказване .

Това в никакъв случаи не означава да гледаме повърхностно на нещата, просто е необходимо да се освободим от цялата ситуация . Разбира се няма как да се даде съвет как точно да простим . Просто е хубаво да сме склонни да простим и Вселената ще се погрижи за всичко .

Разбирайки своята болка, е хубаво да преценим , че и отсрещната страна изпитва също болка и обида .Че другите може би също страдат , вярно е, че не винаги това е точно по нашия начин,но за тях те са направили най – доброто в дадената ситуация . Най –доброто според техните разбирания , съзнанието и знанията  които притежават в дадения момент. И много от тях  осъзнават обидата която са причинили , в много от случаите съвсем не нарочно. И в голяма част от тези ситуации хората съжаляват , защото са разбрали грешката си. Може никога да не поискат прошка от вас , но по промяната в поведението им ще познаете , че те съжаляват.  Моят съвет е да дадете възможност на Вселената да се намеси и изглади дадената ситуация . Просто се отпуснете и си разрешете да простите . Това никак не е лесно ако не го искате . Ако обаче поискате да простите – това ще се случи .

Има и ситуации в които хората които са ви обидили , не осъзнават това. Или го осъзнават , но не смятат това за проблем . В тази ситуация е сложно да се прости. В някои от случаите, ако простите ето така – човека които ви е причинил обидата се превръща в недосегаем. И не осъзнавайки своите действия той продължава да се държи по този начин с вас, с околните , с близките си и не толкова свои  близки . Не позволявайте това да се случи . Изискайте извинение от този човек . Естествено това няма как да стане реално . Но отправете молбата си към Вселената / нашата закрилница / и нека тази молба бъде гореща и непрестанна .И тогава нещата ще се случат .

Друг е въпросът защо се обиждаме , разочароваме , чувстваме пренебрегнати и нещастни .

В повечето случаи при проблеми в живота ни – лошо здраве, липса на пари , липса на любов става въпрос само за едно – за липса на Обич към самия себе си . Когато наистина се обичаме , приемаме и одобряваме точно такива каквито сме тогава животът ни върви лесно и без големи проблеми . Здравето ни се подобрява , отношенията с хората са хармонични и приятелски , талантите ни се развиват и парите потичат към  нас . И за това не са необходими усилия само обич към самите себе си .

„ Любовта и одобрението към себе си , създаването на едно пространство на безопасност , доверието , чувството че заслужаваме , и благосклонността ще организират по подходящ начин ума ви , ще създадат взаимоотношения на обич в живота ви ,ще ви ориентират към нова работа и ново , по – хубаво място , където да живеете , ще нормализират дори теглото ви . Хората които обичат себе си не злоупотребяват нито със себе си нито с другите . “ Казва Луиз Хей в книгата си  „Излекувай живота си“.

И какво точно е „Аз обичам себе си“ ?  Ами замислете се колко пъти дневно вие не сте доволни от себе си , колко пъти днес вие се критикувахте . Обикновено го правим за щяло и нещяло . А има ли полза от това да сме недоволни от себе си и да се критикуваме ? И колко пъти дневно се насилваме – сега няма да пия вода- нямам време  , гладен съм -но по – късно , театърът е прекрасен -но детето има нужда от обувки. И още хиляди мисли ,които не ни позволяват да сме спокойни и да мислим за себе си .

И когато приемем себе си с разбиране и спокойствие , когато се отдадем на себеопознаване тогава живота приема друго русло – всичко се случва много по- лесно , без напрежение и стрес . И тогава оценяваме колко всъщност е прекрасен живота  ! И че ценните неща не се купуват с пари . Че прегръдка и обич можеш да получиш от човек които те цени . Усмивка можеш да получиш от човек които те уважава . Но това вече друга тема . Следва продължение .

Ако все пак изпитвате затруднение с критиката към себе си . Ако осъзнавате, че другите са винаги преди вас  самите . Ако искате смислен , балансиран и хармоничен живот, запознайте се с Йога . Ако аз мога да съм ви полезна с каквото и да било ще ви чакам всеки вторник от 19,00 часа в залата по „ Самбо “ за поредната ни йога практика .

 Аз ви обичам , обичайте се и вие !

Мария