Начало Здраве Дух и тяло: За важните ползи от йога и защо точно йога...

Дух и тяло: За важните ползи от йога и защо точно йога ?

СПОДЕЛИ
restorant

Рубриката води Мария Петришка

Здравейте отново, приятели йога и здравословния начин на живот. В днешната рубрика бих искала да споделя с вас своя опит и ползите за мен от йога практиките.
В продължение на 8 години йога е неизменен спътник в моя живот. Започнах заниманията си с йога след продължително боледуване. И най – вече когато традиционната медицина абдикира и се предаде в моя случай.
Практикувайки асани, пранаяма и релаксации аз самата достигнах до едно завидно физическо здраве. Спокойствието трайно се настани в живота ми. Усмивката не слиза от лицето ми.
Днес ще се опитам да обобщя ползите от практикуването на асани, пранаяма и релаксация, като част от хатха йога, с която се занимавам.

Предимствата на йогата надхвърлят далече усъвършенстването на гъвкавостта. Йога носи много повече ползи за здравето, отколкото смятате. За някои от тях вероятно дори не бихте предположили, но са факт.

Йога облекчава болките в гърба

Ако ви боли гърбът, най-доброто, което можете да направите е да практикувате йога, вместо да лежите на дивана. От лежането гърбът ще ви заболи още повече.
Упражненията при йога доказано помагат на хора с хронични болки в гърба заради системното коригиране на стойката, позата на тялото и увеличаване на гъвкавостта.
Мускулите на гърба и корема също се стягат, което позволява те да „носят“ товара на тялото по-качествено. Така болките отшумяват, а тонусът се покачва. Стресът намалява, а вие се чувствате прекрасно.

Йога предотвратява остеопорозата

Достатъчни са около 15 минути на ден, прекарани в йога практики, за да намалите драстично рисковете от поява на остеопороза с напредване на възрастта. Изследванията показват, че хората, практикуващи йога още на млади години показват много по-ниски рискове от отключване на заболяването след 50-годишна възраст. Йога помага за усвояване на минералите и хранителните вещества, необходими за увеличаване на костната плътност като по този начин организмът ви става по-малко податлив на възможни здравословни рискове, свързани с опорно-двигателния апарат.

Йога помага да запазите гъвкавостта на тялото си до дълбоки старини.

Практикувайки достатъчно често йога асани ние даваме възможност на гръбначния ни стълб да остане достатълно млад и гъвкъв . Извивкити назад са ясен показател за това колко е младо тялото ни. В резултат на йога практиките се намалява сковаността на ставите, което предотвартява появата на редица ставни заболявания. Да поддържаме здрав и изправен гръбначния стълб е от изключителна важност, тъй като всеки прешлен отговаря за правилното функциониране на определен орган в организма.

Йога помага да отслабнете.

Без много пот вие ще стегнете тялото си и ще изваете мускулите си по красив и приятен начин. Просто е добре да сте достатъчно упорити и взискателни към себе си.
Йога укрепва Сърдечно-съдова система
Йогата има подобни на кардиото ползи за сърдечносъдовата система. Тя помага за намаляването на холестерола и триглицеридите в кръвта, така опасни за кръвоносните съдове.

Йога помага още за нормализиране стойностите на кръвното налягане,

понижаване на сърдечния ритъм, а като прекрасен бонус към всичко това идва и регулирането на телесното тегло. С йога практики всеки ден ще намалите мастната си тъкан неколкократно.
Чрез асаните се активира циркулацията на кръвта в тялото. Редовната йога практика може да помогне за нормализирането на кръвното налягане. Например повдигането на стомаха повдига и диафрагмата, която масажира сърцето отдолу. Това заздравява сърдечния мускул и като резултат имаме по – добра циркулация на кръвта и по- малък шанс от сърдечни заболявания .

Йога подобрява работата на храносмилателна система

Практикуването на асани увеличава притока на кръв в храносмилателния тракт и по този начин стимулира перисталтиката и подобрява храносмилането. Позите с навеждане напред увеличават пространството в коремната кухина и улесняват освобождаването на газове. И само това ли? Извивките в йога асаните са като сюнгер – първо изцеждат кравта от всички вътрешни органи и след това пълнят отново с нова свежа кръв изпълнена с кислород. Помагат на дебелото черво да се освободи от съдържанието си и то с лекота.

Йога успокоява нервна система

Подобрената кръвна циркулация, намаленото мускулно напрежение и фокусирането на ума върху дишането, всичко това успокоява нервната система. При продължително практикуване на йога се постига намаляване на стреса и безпокойство, увеличава се чувството на спокойствие и доволство. Нервите от мозъка и гръбнака отиват до всяка една тъкан в тялото и за това здравето на всяка една тъкан зависи от здравето на мозъка и гръбнака.

Резултатът е изумителен – засилен имунитет, повишена жизненост и забавяне на процесите на стареене!
С радост бих споделила с вас всеки вторник от 19:00 часа в зала „Йога“ на зала „ Арена- Асарел “ ползите от йога. Ваше е решението дали да повишите качеството си на живот, дали да са пълноценни дните ви и изпълнени с живот и приключения!
С радост споделих с вас : Мария !
Намасте!