Начало Здраве Дух и тяло: Защо точно Йога? (част 3)

Дух и тяло: Защо точно Йога? (част 3)

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария Петришка

Здравейте, Прекрасни!

Днес, за да обобщим прочетеното от последните две рубрики и за да затвърдим знанията си, отново ще говоря за ползите от йога. Невъзможно е да успея да ви опиша напълно изчерпателно невероятните ефекти от практикуването на йога, но ще се опитам да ви дам най-общо линиите на въздействие.

Всъщност най-безценният ефект е превенцията на всички бъдещи проблеми. Превенция към нашето психическо, физическо и ментално здраве. Позволете си ежедневна йога практика и ще промените си качеството си на живот ето така:

Йога е най-вълнуващото приключение към самите себе си.

Можеш да пътешестваш навсякъде по – света! Да, можеш да пътуваш до нови и невероятни места. Но най – вълнуващото пътуване е наистина пътуването към самия теб! Чрез Йога намираме нашето истинско АЗ и навлизаме в самото сърце на Реалността. Йога ни води до пълно осъществяване на личността, в което цялото напрежение в ежедневието ни изчезва. С Йога намираме “пътеката”за решаване на непосредствените проблеми на деня, и придаваме смисъл и цел на нашия живот. Придобиваме желание за синтез и осъществяване на нашата по-висша истина, за едно по-интензивно и носещо удовлетворение преживяване на действителността, една по-съвършена и цялостна връзка с самите нас.

Йога ни дарява хармония в ежедневието

Когато стресът и напрежението са част от нашия живот, йога ни идва на помощ. Чрез асаните, пранаяма, релаксация и медитация ние хармоницираме себе си. В живота ни настъпва промяна към добро, любов и хармонични отношения.
Удовлетвореност от деня, Йогите са щастливи хора , а когато човек е щастлив – той е доволен от себе си. И как да не ти харесва денят ти, който е изпълнен с любов , добри дела и възвишени мисли?

Благоприятен ефект върху всички системи в човешкото тяло

Не могат да се изброят всички ползи от йога с няколко изречения. Ползите са безброй.
Подобрено функциониране на всички органи – чрез практикуване на йога асани се подобрява работата на всички наши вътрешни органи.
Вътрешен баланс– чрез хармонията в себе си която постигаме чрез йога откриваме вътрешния си баланс ежеминутно.
Освобождаване на енергийните блокажи– много важна част за нашето безаварийно физическо съществуване.
Справяне със стреса е една от първите ползи от йога практиките.
Йога увеличава запаса от енергия в тялото ни.
По-добре функционира сърцето ни. Чрез по – дълбокато дишане кръвта ни се снабдява с много повече кислород. Предпоставка за здраво сърце.
Повишава физическа и емоционална издръжливост.
Превенцията на болки в гърба.
Благоприятен ефект на йога върху нервната система.
Подобрява съня.
Повишава вниманието, концентрацията и паметта.
Освобождавене на тялото ни от токсините.


Гъвкавост на тялото и ума. Ако искате да постигнете физическа гъвкавост, трябва да знаете, че тялото презентира състоянието на нашия ум. Ако умът ни е скован и лишен от гъвкавост, т.е. трудно приемаме чужди идеи и имаме ригидни представи за живота, това неминуемо ще се отрази и върху нашето тяло. И тук Йога идва на помощ за освобождаване на сковоноста на тялото ни и чрез него да направим своя ум по – пластичен и гъвкъв.
Стяга мускулите на цялото тяло, повишава силата и качеството им. Можете да имате прекрасна фигура с редовно практикуване на йога. В различните йога асани се използват всички мускулни групи и разбира се те извайват тялото ни.
Подсилва имунната система. Боледуваме рядко, да не кажа никога.
Повишава качеството на работа на белите дробове – чрез пранаяма /техники на дишане в йога/ ние увеличаваме капацитета на белия ни дроб. Обновяваме непрекъснато резервния въздух в нашите дробове и по – този ачин го предпазваме от различни заболявания.


Всеки, на всяка възраст, във всяко тяло може да практикува йога и да извлича най-доброто за себе си. Йога не е просто програма от физически упражнения, тя е древна наука създадена, за да генерира съвършена чистота и хармония в живота ви. Чрез регулярни практики след известен период ще забележите, че сте станали по-силни (не само физически), по-гъвкави (не само физически),  по стегнати (не само физически).  Но също така вие ще осъзнаете, че сте станали по-търпеливи, по-ведри и по-леко ще преодолявате стреса в ежедневието си.

Йога от друга страна ще ви срещне точно там и точно такива каквито сте без да ви съди. Това ще ви позволи да бъдете такива каквито сте, без да насилвате себе си.

Практикувайки йога се докосвате до възможността да бъдете по-цялостни, завършени и по-удовлетворени от това, което сте. Редовната йога практика е едно пътешествие, което ще направи тялото в по-здраво, а живота ви по-щастлив.

Надявам се, че няма да ми повярвате просто така, а ще се уверите чрез собствения си опит!
Заповядайте на постелката в зала „ Йога“ в зала „ Арена Асарел “ за практика за начинаещи от 19,00 всеки вторник.
Очаквам ви! На нашето най – вълнуващо пътуване , към СЕБЕ СИ !
Намасте ! Мария !