Начало Здраве Дух и тяло: Живей с радост в тялото си!

Дух и тяло: Живей с радост в тялото си!

СПОДЕЛИ
Healthy eating concept. Word 'detox' from green tea with colorful smoothies and fruits. Top view

Рубриката води Мария Петришка

Пролет е! Наоколо е зелено, птички пеят, тревичките зеленеят, цветята цъфтят, нов живот кипи навсякъде. Време е и ние да обновим тялото си. Пролетта е сезонът на детоксикация на тялото. И ако по някакъв начин не харесвате тялото си или живота си, сега е време за йога, детокс и нов живот. Вие решавате как да подредите живота си!
Ние сме тези които решаваме какво точно да е нашето ежедневие – да се разгневя ли сега, или да приема с усмивка моята или грешката на друг ? Да се обидя ли, или да се засмея на необмислена или съвсем осмислена реплика? Да бъда ли различен от недоволните, роптаещи и гневни хора ? Да, това зависи само от нас и от нашето възприятие на живота! Как точно ще погледнем на една или друга случка, зависи от нашето ниво на осъзнатост. От нас зависи нашият невероятен ден. Как ще го оцветим , как ще го наситим и дали ще се чувстваме добре зависи, само от нас самите.
В този ред на мисли, време е за промяна. Днес имам интересен материал за вас относно пролетния детокс. Насладете му се. Вземете за вас най- полезното, най – доброто за вас и вашето тяло.

Токсините в тялото се натрупват от много места – замърсявания във въздуха, тежки метали, пестициди в храните, медикаменти, алкохол, активно и пасивно пушене и, разбира се, химикалите в храните. Ние живеем в замърсена среда, която не винаги можем да контролираме.  Замърсявания се отделят в тялото и от процесите на нормалния метаболизъм, натрупването на вредни микроорганизми в храносмилателната система и лошото усвояване на витамините и полезните хранителни вещества.

За щастие нашите тела са снабдени със сложен набор от механизми за пречистване, които са предназначени да отстранят токсините през устата, дебелото черво, очите, кожата, пикочните пътища, дори дъха ни. Проблемът е, че когато сме приемали продължително време по-тежки и трудни за обработване храни, водили сме застоял начин на живот, характерен за зимните месеци, и сме били подложени на стрес, тялото ни силно забавя естествената функция за пречистване на тялото и процесът започва да буксува, причинявайки ни различни видове дискомфорт, тежест, умора и летаргия.
Важно е да се каже, че нашето тяло винаги се детоксикира само, независимо дали правите нещо специално за това или не, но във ваши ръце е възможността да засилите този процес и да го ускорите, за да се почувствате здрави, леки и изпълнени с обновена енергия.
Какво може да направи за тялото ни една балансирана и редовна програма за пречистване на тялото:
– ще засили имунитета
– ще предотврати появата на хронични болести
– ще забави преждевременното остаряване
– отслабване
– повече енергия
– подобрен вид на кожата
– подобрена работа на мозъка
– балансиране и подобряване цялостно качеството на живота

                                             ХРАНИТЕЛЕН ДЕТОКС

Healthy eating concept. Word ‘detox’ from green tea with colorful smoothies and fruits. Top view

Един от най-разпространените и ефективни начини за пречистване на тялото е хранителната диета. Обикновено се разчита на леко хранене, богато на антиоксиданти, фитонутриенти и ценни вещества. Има различни видове – соков детокс, плодов и т.н. Желателно е да се обърнем към специалист за изготвяне на персонална диета, която да бъде съобразена с начина на живот, години, кондиция, здравословно състояние. А комбинирането на подходящ хранителен режим с йога или друга спортна програма може да даде по-добри и бързи резултати.
Медитацията, релаксът, пранаяма, масажи, ще ви помогнат да намалите действието на кортизола и на другите стресови хормони, които са отговорни за забавянето на естествените телесни механизми за очистване на тялото и също биха подпомогнали програмата ви за детокс.
                                                        ДЕТОКС С ЙОГА


Основните детоксикатори в тялото са лимфата, кръвта, черния дроб, бъбреците, дебелото черво и парасимпатиковата нервна система. Лимфата и кръвта предават метаболитните отпадъци на черния дроб, бъбреците и храносмилателните органи, където биват преработени и изхвърлени от тялото с помощта на отделителната система.
Йога може да подпомогне естествения процес чрез стимулиране на циркулацията на кръвта и лимфата в тялото, компресия и усукване на вътрешните органи и релаксация на ума, редуциране на стреса. Асаните, освен това, стимулират действието на парасимпатиковата нервна система, което активира дълбоката релаксация на тялото и неутрализира стресовите хормони, за които вече стана въпрос в статията.

Една програма за детокс йога може да разпали вътрешния ви огън, агни, с помощта на подходящо дишане, повече интензивност на практиката, аромати и масла, и да усили интензивността на детокса. Но е важно „огънят“ да бъде добре овладян, в края на практиката, и правилно насочен, за да не доведе до раздразнение и свръхактивност.
Интересно е да се спомене, че в началото на вашата детокс програма, особено ако включите в нея и йога, може да изпитате неприятни или странни ефекти. Силни чувства и обезпокояващи мисли могат да бъдат освободени от тялото (натрупали са се там под формата на неосвободени емоции) и да нахлуят в главата ви, да ви объркат. Може да изпитате гняв, нетърпение, но това само показва, че очистителния процес е започнал и работи. В началото може дори да изпитате повече умора, дори замаяност, защото токсините започват да се отделят и преминават по-интензивно през тялото ви. Но скоро ще дойде облекчението, мисълта ви ще се проясни, кожата ще се изчисти, сънят ще стане по-дълъг и дълбок. Ще имате много повече енергия и ще се чувствате пълни с желание за живот.
Отново решението е само ваше . Дали искате да подобрите качеството си на живот, дали искате да се отървете от хапчетата и болките, дали искате да се почувствате щастливи – решението е само ваше. И ако искате да се справите със стреса , натовареното ежедневие , сърдитите хора, неприятните ситуации и хилядите ситуации във вашия живот – Практикувайте йога ! Йога – всеки ден /или когото почувствате нужда от това /!

Автор: Екатерина Кьосева – психолог и йога преподавател, автор на статии в eterina.me и други онлайн списания като ihealth.bg, ilady.bg, itravel.bg и др.

И аз мога да ви бъда полезна, ако почувствате желание да се занимавате с йога , но нямате дори бегла представа какво е това йога заповядайте във вторник в зала „Йога“ в Арена – Асарел от 19,00 часа. Ако сте от хората които имат йога образование и искате да го доразвиете, заповядайте в четвъртък в зала „Йога“ от 19,00 . За мен ще е едно вълнуващо пътешествие към съмите себе си заедно с вас .
Очаквам ви ! С обич Мария!