Начало Здраве Два случая на коронавирус в България

Два случая на коронавирус в България

СПОДЕЛИ

Регистрирани са първите два случая на коронавирус у нас. Те са засечени в Плевен и Габрово. Това потвърдиха от Националния оперативен щаб на извънреден брифинг в полунощ, съобщава Нова.

Става въпрос за 27-годишен мъж от Плевен и жена на 75 години от Габрово. И двамата не са пътували в чужбина и не са били в контакт с болни от коронавирус. Намират се в инфекциозните отделения на двата града от няколко дни.

„Състоянието на двамата пациенти вече е добро. Били са зле преди дни“, уточни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Кантарджиев. Те са били приети с пневмонии.

„Профилът не отговаря на очакванията, поради това, че не са пътували никъде и нямат контакти. Не отговарят на твърде много на критериите“, допълни и държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

И двете отделения, където се лекуват двамата, са поставени под карантина. Никой няма да има право да напуска отделението, нито пък ще се приемат пациенти там. Установени са контактите на двамата с положителните проби.

Става въпрос за 18 души. Възрастната жена има само една близка, с която е контактувала, тъй като е самотно живееща, докато в семейството на мъжа има още трима души. С помощта на МВР се издирват и други контактни лица с болните.

„Губи ни се нулевият пациент. Тези пациенти не отговарят на профила да са пътували. Нямат връзка с рискови дестинации“, призна проф. Мутафчийски.

„Задоволително е състоянието на 75-годишната жена, която е дала положителна проба за коронавирус в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, уточни по-късно директорът на лечебното заведение Минко Михов по bTV.

Пенсионерката е била приета на 3 март с пневмония, а вчера е дала положителна проба и веднага е била изолирана. Досега е била лекувана с антибиотици и към момента не се налага промяна в лечението й, заяви директорът на болницата.

Всички контактни с нея пациенти и хора от персонала са дали проби и тази нощ те пътуват към София. Мъжът с положителна проба от Плевен също е изолиран, съобщиха от болницата там, предаде БНТ. Той също е дал положителен резултат на два от трите теста.

„Това не са достоверни данни и продължаваме с последващите изследвания и с установяването на контактни лица. Положителните проби вече пътуват към София“, съобщи началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Тази нощ материалите ще бъдат доставени в Националната референтна лаборатория.

„Не можем да кажем, че става въпрос за 100% положителни проби. Пациентите не отговарят на очаквания профил. В отделенията, в които са настанени, няма да се допускат нови пациенти, нито да се изписват такива“, обяви Ангел Кунчев. И допълни, че дори в неделя резултатите да се окажат отрицателни, обявяването на позитивните проби сега не е излишна мярка.

„Мийте ръцете си редовно – поне по 20 пъти на ден, на редовни интервали, ползвайте дезинфектант за ръце и не се возете в претъпкани средства на обществения транспорт“, каза шефът на ВМА. Той разясни, че заразно болни не се разнасят из страната, а си остават там, където са диагностицирани.