Начало Интервюта Двама преподаватели в Деня на славянската писменост и култура 24 май

Двама преподаватели в Деня на славянската писменост и култура 24 май

СПОДЕЛИ
В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, репортер на ПИА разговаря с двама преподаватели от Средно Общообразователно Училище "Нешо Бончев". Ето какво споделиха те.

Иван Митовски -преподавател по обществени науки в СОУ ''Нешо Бончев'' (с 12-годишен стаж в образователната система)

 Какво ви привлече към учителската професия?
-Грабна ме това,че е благородна професия и че е въпрос на чест за един човек от народа да се реализира като такъв – възпитател на младежта.

 Намирате ли разлика между учениците в началото на кариерата ви и учениците днес?
-Да,разбира се.Разликата е белязана с промяната на ценностната система на обществото ни в преход,тоест промяната на обществено-политическия строй-от социализъм към либерална демокрация-частна собственост и свободен пазар.

Коя е най-запомнящата се случка от началото на кариерата ви до сега?
-Имал съм доста фрапантни случки, но се сещам за последната такава – на държавното мероприятие ''Да почистим България за един ден".След три поредни напомняния на един 10-ти клас за организиране и провеждане на мероприятието,в почистването участва само един човек от класа. Всички ученици,без основателни причини да отсъстват, получиха двойки по Етика и право.

 В каква посока се развиват българското образование  и култура според вас?
-Според мен се развива в правилна насока,въпреки дезориеантацията и лутанията на национално ниво,се провежда политика с ясни критерий като: Държавният зрелостен изпит, Национално външно оценяване и развитие в системата за приемните изпити в актуалните специалности на предпочитаните ВУЗ-ове . Родната образователна система ще върне своите позиции през времето на прехода.

Вашето пожелание за днешния празник -24 май ?
-Този най-светъл празник за всички ученици,просветни дейци и учени,да бъде истински празник с оценяване на достиженията на всеки лично и предначертаване на целите,които ни представят в областта на просветата,науката и културата.Честит Празник!

Ангел Парпулов-учител по физическо възпитание и спорт в СОУ ''Нешо Бончев'' (с 2-годишен стаж в образователната система)

Какво ви привлече към учителската професия?
– Честно да си призная, през първата година от моето студентство,не съм се и замислял да ставам учител.Но с времето се породи желание да съм сред хората ,всеки ден да се сблъсквам с различни характери.Това ме тласна да се насоча именно към тази професия.

Намирате ли разлика между учениците в началото на кариерата ви и учениците днес?
-Нямам достатъчно стаж,това ми е втора година като учител. Намирам разлика само в единични случаи от миналата учебна до тази учебна година, но разликата е огромна.

Коя е най-запомнящата се случка от началото на кариерата ви до сега?
– Ако трябва да спомена случка, останала в съзнанието ми от тези две години работа,е че през месец май през 2012 година,с отбора на девойките от 8 – 12 клас в СОУ ''Нешо Бончев ",станахме шампиони на България на ученическите игри по хандбал в град Хасково .

 В каква посока се развиват българското образование  и култура според вас?
-Твърде зелен съм,за да давам някаква прогноза,но ще кажа ,че все по – ,, изкривени " закони се измислят,с който в голяма стенен не се решават проблемите на културата и просветата.

Вашето пожелание за днешния празник -24 май ?
– Честит 24 май на всички учители, ученици и дейци на културата! Пожелавам ви здраве, успехи и вяра!