Начало Бизнес Две панагюрски фирми ще подкрепят финансово паралелка „машини и системи с ЦПУ“

Две панагюрски фирми ще подкрепят финансово паралелка „машини и системи с ЦПУ“

СПОДЕЛИ

cnc_dogfСпоразумение за партньорство между Професионалната гимназия по механо и електротехника в Пазарджик и 5 фирми, работещи с машини и системи с цифрово-програмно управление, представиха на прескоференция директорът на училището Марияна Китина и представители на част от дружествата – страна по споразумението, съобщава pa-media.net.  Фирмите, ангажирани с подписаното на 8 април споразумение, са: „Оптикс“ и „Астроида“ от Панагюрище и пазарджишките РАИС, „Металика“ и „ММ Механикс“.

Дуалната система, която комбинира теорията и практиката, със своите предимства се е наложила успешно в Австрия и Германия. През последните няколко години в нашия регион успешно  се развиват фирмите от машиностроителния бранш. Този отрасъл има остра нужда от  кадри и по-специално от техници на машини с цифрово-програмно управление. За съжаление, такива кадри на пазара на труда все трудно се намират. От учениците и техните родители професията се счита за непрестижна. Истината, обаче е съвсем друга. Условията в съвременните предприятия са много добри – работи се на модерни машини, заплащането на труда също е добро.
Моето лично мнение е, че бизнесът като потребител на стока, която произвеждат училищата, имам предвид хората с техните професии, трябва да бъде диригентът на това какво да се учи, какви професии да се овладяват с цел, от една страна, ефективно намиране на работа и от друга – самият бизнес да получи сериозна подкрепа от подготвени кадри, посочи бившият областен управител Ангел Чолаков – собственик и управител на групата фирми „ММ Механикс“ – и отбеляза отсъствието на представител на Инспектората по образование. Той сподели впечатленията си от дуалната система в германската провинция Нидербаер, която според него е на много високо ниво и удоволетворява потребностите на бизнеса.
„Ние сме готови да плащаме стипендии, за да привлечем младите хора, готови сме да помагаме и в практиката, да можем да ги наемем в летния период да работят, ако искат. Само и само да имат по-дълъг период, в който се обучават и когато дойде време да работят, от една страна, да са обикнали професията и от друга страна – вече да са подготвени и да влязат без сътресения в производствения процес“, декларира Чолаков.

Снимка: pa-media.net