Начало Общество Дядо Неофит не подкрепи Дядо Николай за честването на Априлското въстание

Дядо Неофит не подкрепи Дядо Николай за честването на Априлското въстание

СПОДЕЛИ

patriarh_neofit_Българският патриарх Неофит не подкрепи позицията на Пловдивския митрополит Николай относно датата на честването на 140-ата годишнина от Априлското въстание, предаде Нова нюз.
Пред медията главата на Светата Българска Православна църква заяви: „Възкресение Христово е празник на празниците и нищо, което е редом с него, не може да попречи на неговото празнуване. Така че пасхалният празник ще си има своята територия. Първи май има как да се празнува от християните. Това няма да ги смути и, така да се каже, ще има още един празник”, коментира патриарх Неофит.
Припомняме, че с писмо до кмета на община Панагюрище Никола Белишки и общинските съветници митрополит Николай изрази несъгласието си с тържественото честване на юбилея на 1 май.

4 КОМЕНТАРА

    • „НАРОДЕ ????“ Васил Иванов Кунчев – ЛЕВСКИ !!! Весели празници на всички!




      0



      0
  1. ОТНОСНО: „Дядо Неофит не подкрепи Дядо Николай за честването на Априлското въстание“
    От публикациите относно честването на Априлската епопея, стана ясно: В официалните празници на Република България празник в чест на Априлската епопея не съществува?! В официалните празници на Република България, датата първи май е отреден за честване МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ТРУДА.
    Тъй като честването на Априлската епопея се оказва, че е единствено местен празник, то нека местните „депутати“ да дискутират и вземат решение:
    1. Следва ли гражданите на Панагюрище да честват празника на втори май, с цел да бъде отделен от този на Международният ден на труда, като всъщност съответства на денят 20 Април пренесен в календарното време?
    2. Честването на ОБОРИЩЕ, да бъде на 27 Април (по същата причина – дата съответстваща на 14 Април 1876 г.).
    Нека не се забравя, че Събранието на Оборище предшества избухването на въстанието.
    От 27 Април до 02. Май бъде седмица посветена на Априлската епопея. Седмица изпълнена с културни и спортни прояви посветена на нашите предци, седмица на Панагюрище.




    0



    0