Начало Здраве Джипитата: НОИ да поеме изплащането на пълния размер на болничните

Джипитата: НОИ да поеме изплащането на пълния размер на болничните

СПОДЕЛИ

НОИ да поеме изплащането на пълния размер на болничните. Това предлагат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) в становището си по искане на Комисията по осигурителни отношения и Комисията по трудово законодателство към НСТС за реда на издаване на болничните и тяхното финансиране.

Според тях работодателите трябва да бъдат освободени от задължението да заплащат част от дните (прието като антикризисна мярка, превърнала се в практика с вече десетгодишна давност). Както работодателят, така и работникът или служителят в различен процент плащат съответната осигурителна вноска. Ако тя не е достатъчна, нека се мисли в посока осигуряване на достатъчен ресурс или оптимално опериране с наличния, казват семейните лекари.

ОТ НСОПЛБ предлагат още:

Да се създаде възможност, електронен екземпляр на болничния да се изпраща от лечебното заведение, което го издава, автоматично на работодателя, както НОИ получава данните в момента. Така не само ще се повиши контролът, но и ще бъде по-удобно за пациента и всички заинтересовани страни.

Предложенията за вменяване на допълнителни функции на Регионалните съвети към РЗИ с оглед контрол са неработещи. От НСОПЛБ предлагат изцяло да се премахнат тези Регионални съвети, тъй като по обективни причини те нямат необходимия капацитет, нито компетентност да осъществяват очаквания контрол.

Работодателят да изисква от Службите по трудова медицина при изготвянето на анализа на болничните да идентифицират случаите на често боледуващи или такива, които по някаква причина са „съмнителни“ от гледна точка на работодателя. Въпросните служители да бъдат подложени на обстоен профилактичен преглед, за да се установи има ли причина да боледуват по-често.

Да се опрости процедурата по обжалване на болничните от страна на работодателите, която е твърде сложна.

Да не се намалява установения брой дни за болничните, тъй като това би било в ущърб на здравето на болните и с отрицателен икономически резултат, когато недолекувани, нездрави хора се връщат в работната среда.

Да се направи оценка на финансовото въздействие за болничните издавани еднолично от личните лекари върху бюджета на НЗОК, която ще трябва да заплаща за ЛКК за експертиза, която няма връзка с диагностика и лечение, т.е. парите няма да се употребят за същински здравни дейности, а за обслужване на интерес извън здравноосигурителния.

Първият болничен лист да се издава от лечебното заведение (лекаря), който е поставил диагнозата, назначил или провел лечението.

Лекарят или лечебното заведение издали болничния да не носят отговорност за действията на пациента по време на дните временна нетрудоспособност.

От сдружението заявяват готовност за допълнително обсъждане на предложенията.

Източник: offnews.bg