Начало Култура “Джулай“ с Пътуващо лятно кино в село Бъта

“Джулай“ с Пътуващо лятно кино в село Бъта

СПОДЕЛИ

При изключителен интерес премина гостуването на „Лятно кино с БНТ“ в село Бъта.

Ветровитото време не позволи прожекция на открито и публиката препълни голямата зала на Читалището, която дори се оказа тясна, за да побере над 300 почитатели на седмото изкуство от селото, а и от съседни селища в общината. Организаторите прожектираха избрания от кметството български филм „Джулай“ с Параскева Джукелова в една от главните роли

Прожекцията беше открита от кмета Георги Александров, който приветства инициативата на БНТ за възстановяване на летните кина в България и привличане на най-младата публика към това изкуство на живо.

Преди прожекцията гостуващият екип подреди своята Пътуваща детска библиотека и подари на най-малките читатели нови датски книги. След филма всички се шегуваха, че макар и само за една вечер село Бъта се е превърнало в средище на културния туризъм в Община Панагюрище.

Това бе първото от серия културни и спортни събития в рамките на „Ваканционна седмица“ за децата в селото. Тази вечер ще се проведе спортно състезание, а утре, сряда ще има прожекция за малчуганите – анимационен филм, осигурен по линия на „Глобални библиотеки“.

Междувременно кметът Александров организира изграждането и монтирането на още две игрушки в парка на Бъта, с което се разшири „детската територия“. Средствата за новите съоръжения са от капиталовата програма на кметство Бъта и са на стойност 10 000 лева.

Очаквайте допълнителна информация.