Начало Култура Джумалът в Попинци ще бъде представен на фестивала „Сурва“ в Перник (ВИДЕО)

Джумалът в Попинци ще бъде представен на фестивала „Сурва“ в Перник (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

djumal

Джумалите в панагюрското село Попинци ще бъдат основната тема, с която Етнографският музей на Пазарджик ще представи региона в тазгодишното издание на „Сурва 2017“ в Перник.

Международният фестивал започва в събота и ще продължи три дни. Наш представител в престижния форум на маскарадните игри ще бъде Мария Йорданова, етнограф от Пазарджик с множество научни изследвания за тези обичаи, запазени още от езическите времена.

Йорданова разказа, че този път е избрала Попинци, защото ритуалите там са много интересни, а до момента не са представяни.

Обичаят „Въртяжката“ е част от него и се изпълнява единствено в панагюрското село. Прави се съоръжение от голям дървен чатал, върху който с метални обръчи се монтира самата „въртяжка“ – дълъг 10-12 метра прът, на който се въртят момите и момците.

vartqjkata2

В самия ден – неделя – на Заговяване, рано сутринта група млади момци се маскират и повеждат Джумала от къща в къща. Главата му представлява елен-рогач, с дълги и червени рога. Назад е изработено тяло с ребра, на които са заковани много звънци. Покрито е с ръчно тъкана мутафчийска козинява черга, с напречни шарки. Носи се от най-яките момчета на раменете, които подскачат, а звънците издават неповторими звуци.
Ходенето на Джумала по къщите из селото означава, че гони злите сили и след благословията на стопаните, в този дом ще има радост, щастие и берекет.

Мария Йорданова ще представи уникалния ритуал с тема и презентация в традиционната научна конференция, която винаги е част от програмата на „Сурва“. Тази година ще имаме само един участник от музейните среди. Останалите са се отказали заради очакваното студено време.

На такъв празник човек се стопля от емоциите, обяснява ентусиазма си Мария Йорданова.

Джумалът в Попинци ще бъде на 26 февруари тази година, а големият кукерския събор ще се проведе през 2018 година.

В показаното по-долу видео може да видите филм по темата на режисьорката Светлана Фингова.

„Пазарджишка Марица“