Начало Общество Една година от смъртта на 6-годишния Петьо

Една година от смъртта на 6-годишния Петьо

129
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

petio

 

Днес се навършва една година от смъртта на 6-годишния Петьо Гевечанов. Момчето беше ударено от бизнесмена Цветан Пъков малко след 20 ч. на 14 април 2015 г., докато пресичало с велосипеда си пътното платно. Според експертизата Пъков е карал с 80 километра в час в населеното място и не е успял да реагира, когато детето е изскочило пред него. Пъков беше осъден на четири години затвор и лишаване от правото да шофира за срок от седем години.

petio1Тази сутрин в ефира на Би Ти Ви почернените родители заявиха, че една година след инцидента, нищо не се е променило, а пътните произшествия са се превърнали в ежедневие.

Според бащата на Петьо – Петър, „Четири години за убийство на дете е нищо. 30 години поне затвор трябва, за да може другите да се стреснат да не се случват такива неща.“

През последната година майката Десислава участва в редица инициативи и протести срещу убийците на пътя, но признава:

„Нищо не успяхме да променим – всички виждаме какво става по пътищата и след една година. Развитие и подобрение в законите няма и аз имам чувството че управляващите спят и са абдикирали от в държавата. Законодателната система има нужда от голяма промяна, особено за такива джигити по пътищата.“

ulicaТя призова Община Панагюрище да предприеме мерки за намаляване на скоростта на неразумните шофьори, тъй като легнали полицаи, които бяха обещани преди една година, са поставени – не на мястото, където е трябвало, и шофьорите продължават да си карат по същия начин, а на лобното място на малкия Петьо продължават да играят деца.