Начало Култура Една панагюрка за фестивала на фолклорната носия в Жеравна: „Беше неописуемо преживяване!“

Една панагюрка за фестивала на фолклорната носия в Жеравна: „Беше неописуемо преживяване!“

98
0
СПОДЕЛИ

1544417_775869669102489_8058239841986148340_n„Беше неописуемо преживяване! Връщане назад във времето.„- така   обобщава впечатленията си от Международният фестивал на фолклорната носия „Жеравна 2014“ панагюрката Радка Божкова. Тя сподели, че посещава събитието за втора поредна година заедно със семейството си и приятели от града ни. Едно от основните изисквания на феста е присъстващите да са облечени с народни носии. „Ние бяхме с тракийски носии, като на мъжа ми и сина ми са си лични –  ушити миналата година, а моята и на дъщеря ми носии ги взехме от танцов състав на село Добровница“, разказва Радка.

Фестивалът се проведе на 22, 23 и 24-и август по традиция в парк Добромерица край село Жеравна, Община Котел. Организатори са Фондация “Българе”, съвместно с община Котел, кметство село Жеравна, “Сдружение за Жеравна” и ,,Бона фиде”. Фестивалът се провежда ежегодно от 2008 година.

На фестивала на фолклорната носия се събират хора от всички краища на България, за да се веселят, пеят, свирят и танцуват, така както са го правили техните предци. Тази година събитието бе уважено от над 15 000 посетители, облечени в автентични фолклорни носии. Според правилника на феста, гостите трябва да ограничат до минимум употребата на всички съвременни уреди и пособия като модерни часовници, запалки, бижута, телефони и други подобни. По време на цветното българско събитие звуча народна музика от всички фолклорни области на България, имаше и нестинарски танци, традиционна сватба с истински младоженци и много други атракции.