Начало Култура ЕДНА РАЗЛИЧНА ВЕЧЕР

ЕДНА РАЗЛИЧНА ВЕЧЕР

279
0
СПОДЕЛИ

На 25 март – празникът Благовещение и Ден на европейските автори, в Музикалната зала на НЧ “Виделина-1865“ се състоя една среща, различна от традиционните ни представи за авторска вечер. В ролята на водещ влезе журналистът Румен Стоичков. На фона на „Мечтание“ на Р. Шуман, традиционното начало на „Нощен хоризонт“ в продължение на много години, известният и обичан радиоводещ откри вечерта на „спокойствие в неспокойствието“ и представи „екипа“ на този импровизиран „преднощен хоризонт“, озаглавен „Звуците на нощта“ по едноименната книга на Румен Стоичков. На пулта застана Ирина Пелтекова, за музикалната част отговаряха певицата Нонка Маслева и Борис Жеков – китара и вокал, а поетичните гласове бяха на Дарина Дечева и Дима Дюлгярова, които прочетоха свои стихове.

В богата мултимедийна презентация журналистът Румен Стоичков разказа интересни истории, случки, факти и срещи от дългогодишната си дейност на репортер, излъчени по радиото или печатани в различни столични вестници и списания. Повод за неговото гостуване в Салона е деветата му книга „Звуците на нощта“, посветена на 40-та годишнина на „Нощен хоризонт“.

На екрана като броеница преминаваха уникални фотографии от историята на култовото нощно предаване, като авторът коментираше историята на всяка снимка – къде и как е направена и при какви – понякога невероятни – обстоятелства. Научихме за първите водещи, за личното му „прохождане“ в предаването, видяхме лицата на обичани и незабравими актьори, писатели, народни певици и рок легенди, между които Джон Лорд, Ник Мейсън, Дейвид Ковърдейл, за личните му срещи с Клаудия Кардинале, за богатата му колекция от автографи и още, и още. Наред с това добивахме представа и за човека Румен Стоичков – нещо, от което той винаги се е интересувал при многобройните си интервюта с най-различни хора. А когато „отворихме линиите“ за нашия си „Хайд парк“, последваха въпроси и спомени.

Срещата продължи много по-дълго от обикновено, но дори и след края посетителите се запознаваха лично с автора, получаваха автографи и се снимаха за спомен от тази по-различна вечер, организирана от Литературния салон към читалище „Виделина-1865“- Панагюрище.

Мария Бегова