Начало Бизнес „Ейнджълс ecmeum“ става голям производител на вино

„Ейнджълс ecmeum“ става голям производител на вино

180
0
СПОДЕЛИ

От 2015 г. компанията вече притежава общо 1500 декара лозя

kak-da-napravite-vkusni-domashno-vino_971

Когато производственият директор на едно от 1 най-добрите семейни винарски имения в България каже, че годината обещава да бъде интересна, това означава добро или дори превъзходно вино, произведено по трудния начин. Александър Велянов, производственият мениджър на „Ейнджълс естет“ (Angelas estate), вече знае, че белите вина костват много грижи на целия екип заради природните предизвикателства. Но червените!

Какво се променя?

Семейното винарско имение на собствениците на производителя на пилешко месо „Градус“ братя Ангелови е създадено с мечтата тук да се произвеждат вина от собствено грозде. Най-напред от 1000 декара, засадени през 2009 година, през 2015 година „Ейнджълс естейт“ добавя още 500 нови декара лозя. Във винарското имение има около 60% предимно червени „Бордо сортове“, сира и сициалианско Верменти-но, както и 40% от няколко емблематични бели сорта. Плюс пино ноар за розетата на „Ейнджълс естейт“, шито формират най-забележимия пазарен ръст в продукцията.

Според Велянов имението на панагюрската фамилия Ангелови е един амбициозен проект, който се гради за поколения. Започнало с името „Анжелус естейт“, сега новото име еднозначно сочи, че е истински фамилен проект на Ангелови -Angelas estate.

Винарската изба „Ейнджълс естейт“ е наполовина под земята, вкопана в камъка, за да запазва температурата за отглеждане на виното относително постоянна. „За последните 3 години ние утроихме производството си“, казва Велянов. И счита, че това са добри темпове на развитие на млада винарска изба като „Ейнджълс естейт“. Още повече че капацитетът е 1 млн. литра.

Стартът на винопроизводството в „Ейнджълс естейт“ е с елитарни вина, които носят слава. С нарастването на добивите от лозята винарското имение започва да търси по-широк кръг ценители на виното си. „Логичният ни подход бе да създадем нови марки вино, които да са достъпни за хора с различни вкусове и с различни възможности“, обяснява Велянов. В по-нисък ценови клас са новите марки Angel и Cattleya. „Вече имаме и едносортови вина, които показват как класическите сортове грозде се развиват на нашия тероар. С новите си марки искаме да докажем, че могат да се правят отлични и по-достъпни вина“, обяснява Велянов.

Предприятието

Предприятието „Ейнджълс естейт“ изпревара в техническо и технологично отношение болшинството български винарни. Съвременната техника за отглеждане на лозята, капковото напояване за младите лозички, единствената в страната лазерна сортировъчна машина за гроздови зърна, щадящите гроздови преси, новото поколение ферментационни съдове за ефективен контрол върху процесите на превръщане на гроздовия сок във вино и най-сетне превъзходните френски бъчви за съзряване на най-добрите вина – всичко това прави компанията високо технологична.

От солидната си практика във винопроизводството на известни изби в Нова Зеландия и Австралия Велянов е достигнал до извода, че на българските винопроизводители все още им липсва производствена организираност. Неговото предизвикателство в България е да вкара лозята на „Ейнджълс естейт“ в такъв ред, че да посрещне пазарните изисквания като голям производител.

в-к „Капитал“