Начало Общество Екипът на Белишки №4 по финансова стабилност

Екипът на Белишки №4 по финансова стабилност

СПОДЕЛИ

Екипът на кмета Никола Белишки е извел община Панагюрище на четвърто място по финансова стабилност в България. Тази класация бе изнесена днес от финансовото министерство като ранглистата е изготвена по специализирана методика. Номер едно по финансови показатели в държавата е община Шабла. Следват Челопеч и Несебър, а след нас са Раднево, Бургас и Чавдар. Тези общини единствено  покриват оценката „много добър“ според методологията, разработена от екипа на министър Дянков.

Отличници няма. В технически  фалит са общините Кюстендил, Ракитово и Земен.  В коментар за финансовата устойчивост на общините днес, Симеон Дянков заявява, че за най-добрите общини ще има бонуси в следващия бюджет, а недисциплинираните ще бъдат наказани. От финансовото министерство обясниха и методиката, по която се класират общините. Тя включва няколко показателя. Първият от тях е финансовата самостоятелност, който отчита дали общината може да се справи със собктвени финасови приходи. Вторият измерител е финансовата устойчивост, като за изчисляването му се измерва бюджетното салдо спрямо общите постъпления на общината. Друг показател отчита размера на дълга като процент от собствените приходи. В скалата на показателите за ефективност се измерва един общински служител колко души обслужва. Друг пък пресмята  дела на разходите за заплати и осигуровки в общия размер на  разходите. Отчетена  е и  инвестиционната активност на общинското ръководство, по който се следи съотношението  на капиталовите разходи към общите.

Нито една българска община не покрива критериите за отличен, които варирата в скалата между 80 и 100 точки. Във втора група са общините, чийто сбор е между 60 и 79.9 точки. Тук са  едва 7 общини, като Панагюрище е на четвърто място сред тях.. Масово общините са във трета и четвърта група от 20 до 59.9 точки. Най-зле е положението на общините в петата група – под 20 точки, където са Кюстендил, Ракитово и Земен.