Начало Здраве Екипът на МБАЛ „Събо Николов“ започва символичен протест от утре

Екипът на МБАЛ „Събо Николов“ започва символичен протест от утре

СПОДЕЛИ

Екипът на МБАЛ "Събо Николов" се присъединява към надигащия се национален протест на медицинската  гилдия  срещу насилието над лекари и медицински работници. Медиците от няколко града в страната обявиха символична стачка и заплашиха да спрат работа, ако до 15 юни не бъдат защитени със закон.До крайните мерки се стигна, след като в събота екип на Спешна помощ, който бе извикан заради препила 15-годишна ученичка в София, бе пребит от нейни приятели. От утре екипът на панагюрската болница започва символичен протест. Ето какво се казва в писмо, адресирано до ПИА:

"Призоваваме към действия в защита на авторитета, сигурността и професионализма на лекарите и медицинските специалисти в страната!

Честите и понякога драстични прояви на насилие спрямо лекари и медицински специалисти са не просто липса на уважение и възпитание, те са симптоми на краен разпад в мисленето на хората, неосъзнаване на една елементарна истина – единственото вечно нещо в живота на човека е здравето. Другото е смъртта, а с нея се борят точно тези хора, които всеки забравя, когато се чувства добре.

Ние, лекарите и медицинските специалисти, не искаме да ни помнят постоянно, но държим когато тръгваме да се борим за най-висшата ценност за всеки жител на тази страна, да намираме отсреща съдействие и уважение, а не присмех и удари. Другото е смърт и тя за съжаление в днешното ни общество не е само физическа, а има и едно още по-отвращаващо измерение – духовен разпад.

Ние, лекарите, си вършим работата всяка минута. Оставете ни да го правим спокойно! Искайте от нас професионализъм, точност и всеотдайност, но не забравяйте, че имаме нужда от нещо елементарно – уважение. Това е!

Колеги, хората в България са много болни. Болно е и обществото ни. Нека не крием чувствата си, нека изречем огорчението и разочарованието си. Призовавам към протест, мирен и символичен, разбира се. Ние няма да прекъснем хуманната си работа и за миг. Но трябва ли да оставим крайната лумпенизация на обществото да ни погълне и превърне в мрачни и смутени същества, които не могат да изявят силата на духа и на самочувствието си!

Предлагаме и поставяме началото на символичен протест от утре, 29 май 2013 г.

Екипът на МБАЛ „Събо Николов“, Панагюрище"