Начало Здраве Екипът на „МБАЛ-Уни Хоспитал“ се срещна с дружеството на диабетиците от Панагюрище

Екипът на „МБАЛ-Уни Хоспитал“ се срещна с дружеството на диабетиците от Панагюрище

СПОДЕЛИ

Екипът на „МБАЛ-Уни Хоспитал“ се срещна с дружеството на диабетиците от град Панагюрище по повод 14 ноември – Световният ден за борба с диабета, съобщиха от Болницата.

Неслучайно е избран този ден, защото днес е роден Фредерик Бантинг, който инжектира за първи път инсулин и спасява живота на 14 годишния Леонард Томсън. Фредерик Бантинг заедно с Чарлс Бест правят епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.

Срещата с панагюрското дружество на диабетиците откри управителят на болницата, доц. д-р Силви Кирилов д.м. „Захарният диабет е един от най-големите здравни проблеми в световен мащаб“ – отбеляза той. „Изисква се самоконтрол, защото последствията от тази болест са много тежки за очите, бъбреците, сърцето, цялото тяло. Голяма част от хората дори не подозират, че са диабетици, каза доц. д-р Кирилов и допълни, че са необходими постоянни прегледи, рационално хранене и движение с цел профилактика.
Беседи за болестта, храненето и усложненията при диабета, както и спешните състояния, съпътстващи заболяването, изнесоха д-р Теодора Ранчева и д-р Емануела Кожухарова от отделението по Ендокринология и болести на обмяната в „МБАЛ-Уни Хоспитал“.
За необходимостта от неотложна помощ при хипогликемична, кетоацидозна и хиперосмоларна кома, говори и д-р Любомир Димитров от Спешно отделение в болницата. Всички лекари бяха на мнение, че редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с близо 35%“. Лекарите дадоха и следните съвети|: извършването на профилактични прегледи при ендокринолог са важни, а при пациентите с диагностицирано заболяване периодичните прегледи при специалист-ендокринолог са задължителни най-малко веднъж на 6 месеца и дори по-често. Редовното ходене поне 30 минути дневно снижава риска от диабет с 40%.

Изследванията, според тях сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с близо 58%.
Хората от дружеството задаваха въпроси, на които лекарите–специалисти в отделението, д-р Ранчева и д-р Кожухарова отговаряха. Старшата сестра Дора Николова запозна гостите с възможностите, качеството на работа и различните медицински дейности, които се извършват в отделението, което след това гостите разгледаха. Те бяха впечатлени от нивото на работа и професионализма на екипа. Бяха раздадени и брошури относно храненето при диабетно болни.
Според прогнози на Световната здравна организация, ако се запази сегашната тенденция, през 2025 г. броят на диабетно болните на планетата ще достигне 300 млн. души.

Диабетът е едно от най-често срещаните социално значими заболявания. У нас над 577 000 души живеят с тази диагноза, децата са над 2000, а най-новият плашещ факт в статистиката е появата на бебета до една година, които вече са болни. Счита се, че ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света.