Начало Общество Екоактивистите от СУ „Нешо Бончев” с интересни инициативи

Екоактивистите от СУ „Нешо Бончев” с интересни инициативи

СПОДЕЛИ

През първата седмица от Бончевите празници се проведоха редица мероприятия,организирани от учителите по природни науки, в които участваха ученици от различни възрастови групи.

На 19-ти стартира онлайн викторина “Пътят на водата в каскадата “Белмекен-Сестримо”, подготвена от младежи – представители на Младежки воден парламент от училището.
Кампанията “Да опазим Земята” бе посветена на Часа на Земята, провеждан през последната събота на месец март. Участници в Младежки воден парламент представиха пред
осмокласници структурата и сферата на действие на организацията, календара на дейностите, връзките с различни организации. Бончевци се запозанаха с възможностите да
контактуват с младежи от екоклубове в България и чужбина и да споделят своите идеи.
Учениците от МВП и дванадесетокласници от училището изготвиха презентации по темата за опазване на планета, които бяха включени в информационна кампания “Да опазим
Земята”, представена в Природен център “Спирала на живота” на 23-ти март, в навечерието на Часа на Земята.


По случай Световния ден на водата, 22 март, учениците от ФЧ “Екология” от VI клас и СИП ”Екотуризъм” от IX клас проведоха състезание “Водата на Земята”, което акцентира върху ограничените запаси от сладка вода на Земята на фона на непрекъснатото й консумиране за задоволяване на нуждите на нарастващото население и на останалите живи организми.
Публиката бе активен участник в проведените мозъчни атаки и в класирането на отборите в края на състезанието – аплодисментите бяха засечени със специален уред за измерване на нивото на шума. Световният ден на водата бе отбелязан с информационна кампания за пестене на водата. Седмокласниците в часовете по биология и здравно образование проведоха воден мониторинг на р. Луда Яна. Те анализираха водните проби от различни участъци на реката за съдържание на химични вещества и организми, ползвайки дигиталната лаборатория на училището, цифровия микроскоп, химични реактиви, индикатори и pH-метър.


Инициативите продължават и през втората седмица на Бончевите празници с работилница за хранилки за птици, екоизложба на постери, рисунки и модели на животни, изработени от отпадъчни материали. Предстоят и мероприятия за залесяване с фиданки.