Начало Здраве Електронна рецепта замества хартиената

Електронна рецепта замества хартиената

СПОДЕЛИ

Електронна рецепта ще бъде въведена до края на годината.

До тогава ще е готова и новата здравна стратегия, която се подготвя в момента. Това съобщи председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова.

„Устойчиво развитие на здравната система може да се постигне само когато има консенсус между политическите сили по този въпрос“, подчерта Дариткова.

Тя посочи какви са целите на новата стратегия. Първи приоритет е постигане на по-малка смъртност при децата. В момента показателите са 6.8 при хиляда.

За 2018 г. детската смъртност е била 5.8 промила, като имаме региони, където тя е по ниска от средноевропейската, обясни тя. А по думите й, следващият показател е постигане на по-голяма продължителност на живота.

 Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков е постигнато много в областта за финансиране на здравеопазването, но все още има много да се желае по отношение на разходите за здравеопазване за всеки един човек от населението.

Той поясни, че съвсем скоро ще бъде публикуван доклад за здравето на нацията, като посочи, че в него вече се забелязват положителни тенденции. Като пример той изтъкна намаляване на детската смъртност.

„В това отношение все още не сме стигнали европейските нива, но тенденцията се оформя като устойчива“ – каза Пенков.