Начало Интервюта Емил Велев: Защо пък Оборище да не повтори Лудогорец?

Емил Велев: Защо пък Оборище да не повтори Лудогорец?

СПОДЕЛИ
restorant

emil-velev

Последният треньор, печелил титлата на България с гранда Левски – Емил Велев загатна пред ТОПСПОРТ за потенциала, с който разполага настоящият му клуб – Оборище (Панагюрище).

Кокала пое състава в края на февруари, като много критици побързаха да изразят изненадата си от това решение на дългогодишния, титулуван футболен специалист.

Велев обаче прие предизвикателството присърце, като в последните няколко месеца успя да спомогне за изграждането на истински колектив в тима и резултатите от това вече са налични.

В средата на март Оборище се наложи с категоричното 3:1 над втория отбор на ЦСКА, а след двубоя Кокала сподели, че не е изненадан от случилото се, тъй като знае с какъв потенциал разполага неговият състав.

Г-н Велев, спекулациите за евентуалното Ви завръщане в Левски не спират, но въпреки това изглеждате изцяло съсредоточен върху работата си в настоящия Ви отбор.
– Така е. Спекулации винаги ще има. Още повече когато за последно си извеждал гранд като Левски до спечелването на титлата на България. Но аз не се трогвам лесно. Виждате, че работата при нас е сериозна и на високи обороти.

Не криете симпатиите си към „сините“, но това не се приема негативно нито от ръководителите на клуба Ви, нито от феновете на Оборище.
– Да. Големи хора сме и за всички е ясно на кой клуб симпатизирам. Но това не означава, че някой просто ще ми подсвирне и аз ще се затичам към „Герена“. Подчертавам, че считано към момента гледаме много сериозно на това, което правим в Панагюрище.

Разчитате на солидна подкрепа, от страна на клубните босове. Това няма как да не е от полза за Вас?
– Абсолютно. Трябва да Ви уверя, че разполагам с цялото спокойствие, което ми е необходимо. От нас се изисква само работа и евентуално добри резултати. Мисля си, че малко по малко се придвижваме в правилната посока.

Взехте и някои нови имена в тима си. Доволен ли сте от представянето им?
– Има време за сработване. Ще се получат нещата. Щом сме взели момчетата, значи сме видели в тях нещо, което сме преценили, че ще ни бъде от полза.

Колко високи са амбициите на отбора?
– Ясно е – искаме да играем в професионалния футбол. Не знам на какъв етап от развитието ни това ще бъде постигнато, но е нормално да желаем да го направим. Иначе за какво е всичко?

Казвате, че нямате представа кога точно ще се случи това?
– Ами да, все пак няма гаранции за висок резултат, при положение, че сме доста нов проект, така да се каже.

Започвате така, както преди време един друг клуб стартира – бавно и полека, но с ясна визия за бъдещето…
– Да, разбрах за какво става дума. Само че има и разлики между нас и Лудогорец. Вижте те до какви висини стигнаха. Имаме много хляб да ядем, за да постигнем нещо подобно.

Но не е невъзможно?
– Няма нищо невъзможно във футбола. Правят се паралели между нас и разградчани и това е нормално, защото сте наясно, че можем да разчитаме на добър финансов гръб.

Какъвто имат в Разград?
– Не мога да правя такива твърдения, но знаете, че имаме право на претенциите си, в тази насока.

Очаквате ли подобни значителни вложения и в Панагюрище?
– Може би не чак такива, но е възможно. Но за целта трябва много работа и отлични резултати. Съгласете се, че никой не би бил готов да изсипва „големи пари“, ако не вижда сериозни постижения.

Каква е прогнозата Ви за развитието на Оборище в близко бъдеще?
– По-добре да не давам такава. Искам да гледат на нас сериозно и ще се постарая да изградим необходимото реноме на уважаван клуб.

Не един и два пъти сте доказвал, че можете да сте успешен, без значение от ранга и позицията на отбора, който ръководите. Това говори за истински професионализъм от Ваша страна.
– Да, за разлика от някои колеги, аз не се притеснявам да се захващам със задачи, които изглеждат трудни за решаване. Въпрос на опит, рутина и възможности.

Източник: ТОПСПОРТ