Начало Здраве Eндокринологът от МБАЛ “Унихоспитал” д-р Христо Чалъков за проблемът с наднорменото тегло

Eндокринологът от МБАЛ “Унихоспитал” д-р Христо Чалъков за проблемът с наднорменото тегло

СПОДЕЛИ

На 19 май отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването, което е определяно като епидемията на XXI век. С обездвижването, покрай самоизолацията заради Covid-19, темата за затлъстяването става по-актуална.

“С въвеждането на извънредно положение от 13 март, това което се случи, беше драстичното намаляване на хоспитализациите, за да може да достигне в пиковия момент 125% от нормалния прием. Рано е да правя каквито и да е обосновани заключения.
Мога да кажа, че отделението, което ми е поверено, е в период на възстановяване на приема и съм приятно изненадан от хората, които са постъпили тук след извънредното положение, като не са допуснали влошаване на телесното си тегло”, коментира в интервю за БНР ендокринологът д-р Христо Чалъков от МБАЛ “Унихоспитал”.

Няма рецидив и увеличение на болестите на щитовидната жлеза преди и след извънредното положение. Тези, които са със захарен диабет, затлъстяване или метаболитен синдром, не са с влошени показатели, т.е. изпълнявали са хигиенно-диетичния режим и медикаментозната си терапия и не идват при лекарите с влошено състояние след два месеца изолация.

По данни на СЗО за 2018 г. хората над 18-годишна възраст, които са със затлъстяване или са с наднормено тегло, са 1.9 млрд. души, като се прибавят и децата стават близо 52% от 7 млрд. души по света.

В България, проучване от 2016 г. показва дори по-влошена картина – 70% са с наднормено тегло и затлъстяване.
“Подценяването на този проблем може само да доведе до влошаване качеството на живот и до съкращаване на неговата продължителност”, каза д-р Чалъков.

Много са сериозните болести, свързани с наднорменото тегло – сърдечно-съдови заболявания, артериална хипертония (високо кръвно), исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, сърдечна недостатъчност, захарен диабет, ХОББ, неалкохолна стеатозна болест на черния дроб (омазнен черен дроб), подагра, както и редица злокачествени заболявания.

Чуйте подробности в разговора на Катя Василева с д-р Христо Чалъков в звуковия файл.