Начало Местна власт Европейската седмица на спорта #BeActive стартира в Панагюрище (ВИДЕО)

Европейската седмица на спорта #BeActive стартира в Панагюрище (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Със спортни демонстрации и активности стартира осмото издание на Европейската седмица на спорта #BeActive стартира в Панагюрище. Събитието се проведе в „Арена Асарел“ в Панагюрище в партньорство с Община Панагюрище и Асоциацията на местните спортни клубове. Началото на инициативата дадoха кметът на общината Никола Белишки и заместник-министърът на младежта и спорта Петър Бучков.

„За осма година Министерството на младежта и спорта организира Европейската седмица на спорта. Целта ни е да запалим все повече деца и млади хора към спорта и активния и здравословен начин на живот„, заяви заместник-министър Бучков.

Той благодари на всички спортни клубове, които взеха участие в спортния празник и връчи почетен плакет на кмета на Панагюрище Никола Белишки за отличното партньорство при реализирането на тазгодишната кампания.

От своя страна Никола Белишки заяви, че изборът именно от Панагюрище да стартира Европейската седмица на спорта е признание за труда и хъса, с който тренират всички местни спортисти. Той благодари на „Асарел-Медет” и „Тракийски хотелиери” за подкрепата за инициативата „Панагюрище – Европейски град на спорта 2022”. „Надявам се, че и занапред заедно ще продължим да работим за устойчивото развитие на спорта в нашата община и за постигане на още много нови успехи”, каза още Белишки.

Присъстващите бяха поздравени и от Бисерка Янева – директор „Човешки ресурси“ в „Асарел-Медет“АД. „Нашата компания е подкрепяла и ще продължи да подкрепя всички значими спортни събития, които се случват в Панагюрище. През тази година застанахме зад инициативата „Панагюрище – Европейски град на спорта 2022“ и съм изключително радостна, че нашият град беше домакин на много атрактивни състезания. Пожелавам успех на всички и се надявам, че все повече млади хора ще се докоснат до магията на спорта“, каза Бисерка Янева.

Присъстващите имаха възможност да видят демонстрации по футбол, хандбал, самбо, джудо, таекуондо, кикбокс, шахмат, волейбол, тенис, тенис на маса и атрактивни изпълнения на спортния клуб по мотоциклетизъм и картинг.

На събитието в Панагюрище присъстваха още световната шампионка по самбо Мария Оряшкова и местни успешни спортисти.

През 2022 мотото на Европейската седмица на спорта е „Можем да го постигнем заедно – нека се опитаме да бъдем активни“, а инициативите ще се проведат в София, Панагюрище, Велико Търново, Русе и Троян.

#BeActive е част от инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС. Национален координатор за България е ММС, а изпълнението на проекта се финансира по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз.