Начало Общество И езиковите гимназии с прием от пети клас

И езиковите гимназии с прием от пети клас

20
0
СПОДЕЛИ

8-mladeji-obu4enieЕзиковите и хуманитарните гимназии получават правото да приемат ученици от пети клас, а не както досега след седми. Те ще имат възможност да се наричат гимназии и няма да им се променя статутът с този на средно училище. За това окончателно са се споразумели депутатите от ГЕРБ и БСП в комисията по образование и наука в парламента при дискусиите за приемането на новия закон за просветата.

„Договорихме се математическите гимназии да имат прием от 5-и клас, защото тогава избуяват математическите таланти, а за да не се сърдят – това право да получат и други гимназии”, обясни червеният депутат Кирчо Атанасов.

В предишния вариант на законопроекта се предвиждаше математическите училища, които искат да имат класове преди гимназиалния курс, да станат обикновени учебни заведения. Това предизвика масови възражения от страна на родители и педагози.

Приехме промяната, защото има езикови гимназии, които от години искат да имат по-ранно обучение, обясни и председателката на комисията Милена Дамянова (ГЕРБ). Мотивът ни е, че много от тях работят успешно, а и така ги поставяме в конкурентна среда, добави тя. Приемът в топ училищата ще се утвърждава от началника на регионалния инспекторат, а от БСП поели ангажимент да изработят точните критерии и да ги запишат, за да няма злоупотреби. „Не може да има повече от една паралелка в 5-и клас в математическа гимназия в страната. Този прием е само за деца таланти, а не по принцип”, каза Атанасов, който бе дългогодишен директор на Пловдивската математическа гимназия. За Софийската математическа гимназия паралелките ще са три.

Целта на определянето на план-приема е да има прозрачност и ред, обясни Дамянова. Преди няколко години ямболската гимназия обезлюди останалите училища, като отвори много нови паралелки. Ако няма правила, има опасност този пример да се повтори из цяла страна, защото училищата имат сметка да приберат много деца, тъй като всяко от тях им носи пари.