Начало Култура Финландия спечели Второто световно първенство по фойерверки „Огън, цвят и фантазия”

Финландия спечели Второто световно първенство по фойерверки „Огън, цвят и фантазия”

67
0
СПОДЕЛИ
Световно по фойерверки 2014 ден 3 - 11 Финландия
Снимка: Николай Радулов

Отборът на Финландия стана първенец на Второто световно първенство по фойерверки „Огън, цвят и фантазия – Панагюрище 2014“, чийто финал беше снощи. На второ място е отборът на Италия, а трети станаха представителите на Чехия.

Снимка: Николай Радулов
Снимка: Николай Радулов

Отборите бяха оценявани в продължение на три дни от 6-членно жури в състав: кмета на община Панагюрище Никола Белишки, неговите заместници Галина Матанова и Георги Павлов, изпълнителния директор на „Асарел-Медет“ АД проф.  д-р инж.  Лъчезар Цоцорков, изпълнителния директор на „Майкро Вю Ендоскопи Оптик“ АД инж. Марин Филин и директора на ЮП Фойерверки Европа ООД Йорг-Удо Пфайфер.

Генерален спонсор на първенството е минната компания „Асарел-Медет” АД. Спонсорско участие има и фирма „Макро Вю”. Община Панагюрище е основен организатор и домакин. Заслуга за облика на състезателния форум има и фирма „Огнена хризантема” ЕООД с управител Иван Иванов, която е оторизираният местен представител на бранша и основен координатор.

Награждаването на победителите бе емоционалният завършек на тридневното Второ световно първенство по фойерверки „Огън, цвят и фантазия – България, Панагюрище 2014“. На сцената пред  моноголюдна публика излязоха призьори и жури. Първата награда бе за Община Панагюрище и кметския екип. Тя бе връчена на кмета Белишки от Йорг-Удо Пфайфер за сериозната подкрепа на общинското ръководство, дадена  за осъществяването на мащабното начинание. След това бяха наградени и участниците.

Третата и последна вечер на Световното по фоейрверки започна с концерт на обичаната българска певица Силвия Кацарова. Тя изпя знакови песни от своята кариера, а шлифованият й глас грабна сърцата на публиката от първата минута от излизането й на сцената. Още по-емоционално стана когато сцената се изпълни с деца, които тя самата повика при нея. Малко след 21:30 часа започна и състезателната програма. Началото на пирошоуто бе дадено с подгряващата заря на отбора на Германия, а в същинската част, отборът  на Финландия изпълни своята впечатляваща заря, която му донесе и първото място.

Световно по фойерверки 2014 ден 3 - 9
Снимка: Николай Радулов

Незабравими ще останат емоциите и спомените от Второто световно първенство „Огън, цвят и фантазия” в Панагюрище, не само за жителите на общината, а и за многобройните гости, дошли от всички краища на страната. С нетърпение ще го очакваме и догодина.

Световно по фойерверки 2014 ден 3 - 3
Снимка: Николай Радулов