Начало Култура Фондация „Буквите“ организира Празник на книгата в Панагюрище

Фондация „Буквите“ организира Празник на книгата в Панагюрище

66
1
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Днес Фондация „Буквите” организира Празник на книгата в Исторически музей гр. Панагюрище.

В него се включиха автори от издателството и местни участници – автори на литературни творби.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Празникът бе открит от авторката Ина Крейн. Тя представи книгата на председателя на Фондация „Буквите“ Иван Богданов – „Самотата спи на Възглавницата ми“. Книгата е роман от първо лице. В нея се говори за Самотата, защото Самотата е състояние на ума, а не социално положение. В една и съща ситуация сме свободни и самотни. А какви сме реално, решаваме сами… В зависимост от това колко празни пространства имаме в себе си. Книгата е написана в леко ироничен стил, но няма хепиенд. В нея се говори за празните пространства в нас, за това как тъмната ни половина постепенно надделява. И за това колко често разликата между служебното и социалното положение е огромна.

Последва представянето на книгата на Крейн „Хазнатар“. В нея се разказва за няколко души притежават една и съща стара снимка, с абсолютно еднакъв надпис на гърба – „Хазнатар – 1913 година“. Романът е предизвикателен, провокативен, но и топъл, човешки, светъл, жив. Събитията и героите са реални, а съдбите им са  близки до нашето ежедневие. В тях може да срещнете себе си и хора, които обичате или сте обичали. Авторката разказва, че е създала книгата с  цялото слънце на душата си. Идеята е носена с години в сърцето на Крейн и е узрявала като плод, хранен от обичта й към нейните корени. „В нея вложих своята вяра, че на всеки от нас могат да се случат чудеса, че всичко, което ни заобикаля, всъщност е живо.“ допълва Крейн.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Авторката Хел представи сборникът си с разкази „Чай от липа“. Разказите в книгата са обединени под знаменател аха-преживяване. Това е онзи безценен миг, в който човек, както и героите от книгата, изведнъж открива нещо важно за себе си, за ситуацията си, за обкръжението, променя начина на мислене, светоусещането си и поема в нова посока.
„Убедена съм, че съдбата на някой литературен герой може да бъде провокация, която да отключи нещо дълбоко заровено в читателя, да му помогне да направи своето откритие и стъпка напред в личностно си израстване. Такива неща вече се случиха.“ споделя Хел.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В залата на Исторически музей гр. Панагюрище присъстваше и поетесата Слава Славчева. Тя представи двете части на романа си “Тайните на старата вила”. В книгата се разказва за наследника на стара вила, построена от български индустриалец в края на 30-те години на миналия век край София, който открива в нея скривалище, пълно с архивни немски документи. С помощта на свои бивши съученици и подкрепата на специалисти, той научава интересни факти за миналото на собственика. Факти, които и днес будят любопитство у търсачите на алтернативни енергии.

Утре Празникът на книгата ще гостува и в Исторически музей гр. Стрелча. Там, празникът ще бъде открит в 10.30 часа. Председателят  Иван Богданов на Фондация „Буквите” ще представи автори от фондацията и техните книги. След което ще бъдат представени местни автори на литературни творби. Празникът ще продължи със свободни срещи и разговори с авторите на Фондация „Буквите” и местните автори и представяне на автори на Фондация „Буквите” на местните автори и техните произведения.

1 КОМЕНТАР

  1. Историческият музей на Панагюрище е идеално място за разговори за литература, благодарение на чудесната атмосфера и професионалната подкрепа на директора на музея – доц.Шопов и неговите колеги.




    0



    0