Начало Общество Фотодокументална изложба отбеляза 40 години от археологическите проучвания на Красенската крепост (ВИДЕО)

Фотодокументална изложба отбеляза 40 години от археологическите проучвания на Красенската крепост (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

img_9296

Изминаха 40 години от началото на археологическите проучвания на една от най – големите крепости в Същинска Средна гора, която носи името Красен.

Проучванията на крепостта започват през 1976, като работата по нея е свързана с десетки съдби и житейски преживявания на редица хора, взели участие в нея.

С тези думи археологът Васил Кацаров, уредник в Исторически музей – Панагюрище и част от авторите на експозицията, откри културното събитие, посветено на юбилея на крепостта.

img_9271

На 28 октомври в Исторически музей-Панагюрище беше открита фотодокументална изложба, показваща моменти от проучването на Красен, воденето на документация, представянето на откритите материали, както и публикации пред обществеността.

Изложбата е част от Седмицата на духовността, посветена на будителството и е организирана от Община Панагюрище.

Своето приветствие отправи и директорът на Историческия музей – доц. д-р Атанас Шопов.

Този юбилей трябва да се празнува от цялото Средногорие”, категорично заяви Шопов, като подчерта значимостта на откритията и разкопките.

img_9274

През проучванията на крепостта са минали десетки хора, но в ръководството на екипа има един човек, ръководител, който е присъствал през всичките 40 години и се радвам, че днес е сред нас – Георги Абдулов”, каза още Шопов.

На свой ред историкът Георги Абдулов сподели своите спомени от началото на разкопките, хората, които са работили там и исторически факти, свързани с Красен.

img_9280

Гост на събитието беше и доц. Валери Григоров – ръководител на разкопките от Националния археологически институт – музей в София.

Чрез помощта на презентация той сподели с присъстващите важни подробности от проучванията и непоказвани снимки, както и подробни исторически данни и компютърна реконструкция на крепостта.

img_9295

Интересен бе фактът за името на крепостта Красен. „Все още не сме открили преки писмени сведения за името на Красенската крепост, изследвайки обаче средновековни карти успях да идентифицирам латинизираното име на Красенската крепост. На тези карти, в района на средното течение на Луда Яна, е отбелязан град с името Таларбазар. То е съставено от две думи и означава Пазар за дрехи.“

В тази връзка е любопитно да се отбележи, че името на Панагюрище произлиза от пазар, панаир, тържище.

Изглежда, че Панагюрище наследява традицията за провеждане на големия пазар от друг град, с който за сега се идентифицира само този до Красенската крепост.

Не е изключено Панагюрище да е наследило името на този град, а и населението му.

След интересната и задълбочена презентация присъстващите имаха възможността да разгледат и самата фотодокументална изложба.

img_9312

img_9309

img_9307 img_9302 img_9288