Начало Култура Фотоизложба показа ценни находки от Банското кале

Фотоизложба показа ценни находки от Банското кале

СПОДЕЛИ

IMG_2142

Поредната изложба, която Историческият музей в Панагюрище откри, представи резултатите от проведените археологически проучвания на крепостта „Банско кале”.

Откриването на интересната експозиция се състоя на 1 март в зала „Археология“, а неин автор е Васил Кацаров, уредник в музея и част от екипа, работил на „Банското кале“.

„Това е крепост, която се намира на близко разстояние до самото селище Баня и предразполага за развитието на туризма в този регион, тъй като има доста запазени крепостни стени“, разказа Кацаров пред гостите на събитието.

IMG_2146

Според него „крепостта се превръща в един археологически извор, тъй като дава интересни факти и допълва картината за селищната структура и изграждането на крепостите през късната античност“.

Едни от най – важните намерени находки са три броя стрели. Едната датира от 4-6 век, а останалите две от 12-13 век. В момента стрелите са изложени в София, където ще останат до края на април.

Кацаров изказа своята благодарност за огромното съдействие на Община Панагюрище, кметство Баня, МИГ и екипа, провел разкопките. Сред неговите членове е и Георги Абдулов, който също присъстваше и сподели впечатленията си за крепостта.

Изложбата е фотодокументална, тъй като находките са доста оскъдни, но в същото време са изключително ценни и показват много за миналото на тази крепост.

IMG_2129

IMG_2137