Начало Местна власт Фотоволтаици ще захранват социални сгради в Пещера

Фотоволтаици ще захранват социални сгради в Пещера

СПОДЕЛИ

Монтаж на фотоволтаични централи е една от мерките за енергийна ефективност, които Община Пещера планира за социални заведения в града. Модерните енергоизточници ще бъдат разположени на целите покриви на Дневния център за възрастни с увреждания и сградата на социалния патронаж, и двата – по 200 кв.м.

За втория обект е изчислено, че необходимото годишно производство от фотоволтаичната система е в рамките на 32 600 kWh, което според географското положение и направената предварителна симулация се равнява на инсталация от 26 kWp.

Заедно с това местната администрация планира мерки за енергийна ефективност и в многофамилни жилищни сгради. За тях е предвидено да бъдат санирани външно с експандиран полистирен, да бъде направена подмяна на дограма, топлоизолация на подове и остъклени тераси, а на покрива – и хидроизолация. Заложено е и пълно обновяване на електрическата инсталация, поставяне на икономично LED осветление с датчици за движение в общите части.

След изпълнение на дейностите обществените сгради ще са с клас на енергопотребление А, а жилищните – С. Очаква се с мерките да се удължи експлоатацията им, да се намалят разходите за поддръжка, да се подобрят условията на живот, намаляване на потреблението на енергия.

Подробности за инвестиционните намерения на общината са публикувани на официалния й сайт.