Начало Общество Фронтлайн военно-историческа реконструкция на епизоди от Втората световна война направиха от „Традиция“

Фронтлайн военно-историческа реконструкция на епизоди от Втората световна война направиха от „Традиция“

255
0
СПОДЕЛИ

DSC_0176По инициатива и с организацията на РК „Традиция“ – Панагюрище се проведе фронтлайн военно-историческа реконструкция на три бойни епизода от участието на Първа българска армия във Втората световна война. В село Баня бяха разиграни Сремската настъпателна операция, щурмът на Грабово и щурм на германска позиция – укрепена двуетажна сграда (за тази цел е бе използвана базата на пустеещия санаториум в село Баня).

В продължение на близо 6 часа се върнахме назад във времето на Втората световна война. Единадесет от участващите бяха в ролята на войници от Първа българска армия – облечени, оборудвани и снаряжени с автентично до последното копче облекло, оръжие и принадлежности. Десет души пък бяха облечени и снаряжени максимално близко до характерното за войници от Вермахта – разказа пред ПИА Методи Навущанов, предсеател на РК“Традиция“ – Панагюрище.  Той уточни, че фронтлайн военно-историческата реконструкция е била с основна цел придобиване на знания, умения и навици при боравенето с обезопасено огнестрелно оръжие за културни цели. Реконструкцията е трета по ред за клуба и освен това е своего рода репетиция във вързка с предстоящ проект, предвиждащ заснемането на късометражен филм за Втората световна война. В пресъздаването на бойните епизоди, наред с панагюрци, участие взеха  и няколко членове на клубове „Традиция“ от София, Велико Търново и Варна.

DSC_0227

На финала бяха отдадени почести пред паметника в село Баня, а участниците във фронтлайн военно-историческата реконструкция получиха награди.