Начало Интервюта Галина Спасова от Попинци е създател на първия център по Класическа Сугестопедия

Галина Спасова от Попинци е създател на първия център по Класическа Сугестопедия

СПОДЕЛИ

Галина Спасова е родом от панагюрското село Попинци. Създател е на първия център по Класическа Сугестопедия в София, като в него е обучила вече над 400 ученици. Сугестопедията за нея е начин на живот, философия на съществуването, радост, песен, детство и висша форма на общуване. Вярва, че дори и най-простите неща, вършени съзнателно и с любов могат да бъдат вълшебни.

„Завърших Софийски университет ‘Св. Климент Охридски’, специалност Английска филология. Следдипломна квалификация – Сугестопедия (Сертификат № 256/2010, подновен 2012г.) към Фондация „ПРОФ. Д-Р ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ И ПРОФ. Д-Р ЕВЕЛИНА ГАТЕВА“, разказва за себе си Галина.

„От 12 години се занимавам с преподаване на Английски език, но след срещата ми с д-р Лозанов през 2010та година работата ми придоби много повече смисъл.

Нещо отличително за мен като човек е непрестанния порив за откривателстване и развитие. В опита си като сугестопед през последните години успях да се срещна с ученици от почти всички възрасти и нива на английския език и да разработя многобройни материали, съобразени с това.

“LITE LEARNING” Център по Класическа Сугестопедия основах през 2011та година с много Вяра, Надежда и Любов и с послание към търсещите знания да ги постигнат с лекота и озарение!
Хоризонтът пред мен в този момент е обучението на млади сугестопеди, менторство и подкрепа на обучените преподаватели, както и разпространяването и съхраняването на Сугестопедията в класическия й вид.

Работата ми е едно от най-интересните неща в живота ми. Обичам децата, обичам да пътувам, да уча чужди езици, да танцувам, рисувам, пея и катеря планини, да се смея и да се радвам на това чудо живота!“

Може би част от нашите читатели не са запознати със сугестопедията, може ли да обясниш какво представлява накратко и как ти самата се сблъска с нея?

Думата „сугестопедия“ понякога е трудна за произнасяне и често се налага да се обяснява, защото звучи нетипично. Всъщност това е един от най-естествените начини да научиш някого на нещо. Било то предмет в училище или да обясниш на майка си как да борави със социалните медии.

От английски “suggest” означава да предложиш, да внушиш. Чрез богатство от стимули или „предложения” съзнанието на обучаващия се си избира точно по кой път да приеме информацията. Тоест сугестопедията е вид педагогика, която на базата на тези стимули, директни и периферни, подава голямо количество материал, който наистина достига до обучаващите се. В добавка към това, тя се грижи за свободния избор на ученика и за психическото му здраве, без да ограничава, налага, потиска, а по-скоро мотивира, подбужда към активност и инициативност, дава увереност.

В последните години сугестопедията беше обявена като методиката на третото хилядолетие, а още през 1978г. е призната от ЮНЕСКО за най-добрата педагогика в света. С две думи, това е методика за бързо и ефективно обучение, с дълготрайни резултати и активни знания, която е създадена с грижа за здравето.

Какви са тенденциите за развитие на този метод на преподаване в световен мащаб? А в България?

Като една иновативна методика, въпреки че е базирана на изконни ценности и знание, което е тук от хилядолетия, сугестопедията има голям успех по света, из всички континенти. Има множество научни издания и защитени дипломни работи. В някои държави се предлага като избираема дисциплина в университети, магистърски програми и т.н. Развива се под много имена в различни държави, с известни изменения, тък като всеки я приспособява към своите нужди. Това са вече известни имена като Accelarative Learning, Super Learning, Kitaygorodskaya Method и много други. В България методът беше развиван почти до 90-те, след което отново се завръща в страната ни заедно със своя създател, проф.д-р Георги Лозанов, през 2008 г.

Сегашното развитие на тази педагогика в България е главно под формата на езикови обучения в частни школи, както и в малък брой частни училища, които се опитват да я интегрират, съобразявайки се с изискванията на Министерството на образованието. Мечтата на много обучени преподаватели, учители в държавни училища и родители, както и на много деца, които са преживели под някаква форма такова обучение, е тя да навлезе в българското училище, към което са насочени и моите усилия.

Всеки родител иска най-доброто за децата си. Защо да изберем сугестопедията и какви са нейните предимства?

Сугестопедията, както казах и преди, е един най-вече здравословен метод на учене. Той се бори за предотвратяване на Дидактогенията (стрес и страх от ученето) или за нейното излекуване, ако вече я има.

Чрез познания за физиологията на мозъка, психология и висока осъзнатост за процеса на обучение като цяло, освен че могат да се постигнат много по-високи резултати от стандартните за училище, без домашна работа и без излишен стрес, най-вече се отглеждат едни здрави и здравомислещи млади хора, способни на инициативност, с високи нива на креативност и мотивираност, подкрепа към ближния, радост от процеса на учене, който продължава цял живот.

Ти преподаваш английски език, но всичко ли може да се изучава по този метод или все пак има някакви ограничения?

Това е метод за учене и може да се приложи във всичко, дори като философия в ежедневния живот. Това се вижда ясно от седемте закона, изведени от д-р Лозанов, без които сугестопедията не може да съществува. Първите два са: любов и свобода. Дори когато има самообучение, тези закони са препоръчителни.

Цялото интервю с Галина Спасова можете да прочетете тук

Информация и снимка: uspelite.bg