Начало Интервюта Генка Шикерова – Между екрана и караваната

Генка Шикерова – Между екрана и караваната

151
0
СПОДЕЛИ

Ваня Шекерова, eva.bg

Genka_Shekerova_212_4

Все ме питат дали не сме роднини с Генка Шикерова и аз все обяснявам, че няма как да сме роднини, защото тя е Шикерова, а аз – Шекерова. Е, днес ще ви кажа, че Генка всъщност е трябвало да бъде Шекерова, тъй като това е фамилията на рода й, произлязла от прякор. Но въпреки че е в „оригинал“ Шекерова, не, не сме роднини с Генка, както установихме след дълъг разговор за корените на родовете си.

Най-малкото защото някъде далеч в рода й се явява фамилията Хайдутови, тъй като някакъв прапрадядо бил в четата на Орчо войвода. Но като го видяла да се приближава на една седянка, изгората му казала: „Ей го моето шекерче идва!“ После прякорът му Шекерче се превърнал във фамилно име Шекеров. То и Хайдутов било не от име, а от другата му квалификация, ама това е минало-заминало. Да се върнем в настоящето на репортерката на Нова телевизия с хайдушко-шекерено потекло, която тази година спечели наградата за разследваща журналистика на фондация „Радостина Константинова“ за репортажите си за завишените цени, на които Агенцията за бежанците купува храната за тях и разкритията за източването на пари от Спешна помощ.

Genka_Shekerova_212_1

Генка казва, че докато е била още в отпуск по майчинство с второто си дете, си е набелязала темите заедно с тази, по която работи в момента – търговията с пациенти на клиниките. По време на проучванията си установила интересни факти, като например това, че в България има най-много болници на глава от населението в ЕС, че само в София кардиохирургиите са 6 срещу 3 в Рим и 2 в Берлин. И че сложни операции се правят с нужда и без нужда, за да текат пари по клиничните пътеки. Но това със сигурност, когато четете този текст, вече ще е излъчено, така че нека обърнем вниманието си към личността на разследващата журналистка.

Когато се срещаме за разговор, Генка ми подава изподрана до над лакътя ръка. Поглеждам – и другата същата. Таман се каня да я питам дали не отглежда няколко любвеобилни котки и тя ме изпреварва: „Брах рози“. Така се разбъбрихме за розовата градина, която семейството й притежава в Панагюрище. И където по време на розобера Генка удря едно рамо на родителите си в брането. Уж с ръкавици, ама явно къси, та има поражения от бодлите. Разказва как майка й правела по едно-две бурканчета сладко от цветовете за „ляк“. Навсякъде подавала и шишето с розова вода. Била привърженичка на народната медицина и за всяка болежка имала бутилка с някаква настойка – от невен, смрадлика… Така е отглеждана Генка заедно с брат й и сестра й. Тя самата няма нищо против да има още едно дете след Александра и Кая. А с мъжа й Неделчо Златанов нямат официален брак, защото по думите на Генка той не й е предложил. А тя, тя защо не му е предложила? „О, мъжете трябва да предлагат брак на любимите си, романтично!“ – грейва с бялата си усмивка Генка, по чието лице още в началото на лятото са накацали лунички. Тя и в буквалния смисъл на думата не се пази от вятъра тази жена.

Genka_Shekerova_212_23jpg

Отскоро с Неделчо имат собствен кемпер и не спират да обикалят – дори децата не им пречат на връзката с пътя и с морето. То на морето се и запознали, на Лозенец, а на следващата година се преместили на „Градина“ – „с Лора си хванахме мъже с каравани, съдба“. Генка продължава да летува със семейството си и приятелите си на знаменития къмпинг, а славните времена на Лозенец са минало, за което Неделчо разказва с носталгия. Преди две-три години, минавайки през Лозенец, Генка видяла емблематичното заведение Бай дъ уей толкова претъпкано, че почти върху главите си седели. А съседното – пак в гараж, с нищо не по-долу от Бай дъ уей – празно. „Там вече се ходи само за да се покажеш, а на нас това не ни е интересно“, казва репортерката. Интересно им е да се учат да карат кайт – направили го наскоро на остров Парос. Още миналата година искали да заминат там, но тя кърмела бебето. Затова с кемпер под наем обиколили Сицилия. Тази година изпробвали своя нов кемпер на Парос, а през лятната отпуска си кротуват на караваната с децата.

С голямата си дъщеря Сани не били толкова смели в чергарското летуване, все пак хващали бебе за първи път в живота си. Завели я на море поотхвръкнала – на четири месеца, а чак на годинка и нещо изкарала цял сезон на караваната с мама и тате. Докато малката Кая опитала вкуса на морето и пясъка още на месец. „Не можем заради децата да се отказваме от нещо, което харесваме“ – казва Генка. Заради тях двамата с Неделчо, този бесен рокаджия, само съкращавали обиколките, а вече може би и не толкова, тъй като малката им дъщеря е навършила две години и може като кака си на същата възраст да вика: „О, пак ли замък!“

Genka_Shekerova_212_2

Нямаше как да не се върнем с Генка към „развода“ й с Би Ти Ви, след като й изтече платеният отпуск по майчинство. И за първи път чувам нейното обяснение за преминаването й в Нова телевизия. „Разбиха екипа ни. Нямаше ми я средата, хората, с които сме си пазили гърба и сме се надъхвали. Всички, които създадоха Би Ти Ви – Люба Ризова, която ме извика там. Колегите от сутрешния блок, Дарина Сарелска, Виктор, Цветомир, от операторите Благой Момчилов, Иво от монтажа, Миролюба Бенатова, Ани Салич вече са в Нова телевизия…“

Знаеш ли, подхващам аз, кой за първи път ми говори много за теб? Любо Нейков. А Генка се усмихва: „Да, Любо е моята циганка, дето ме хвали наляво и надясно.“