Начало Култура Гергьовден в Бъта от зори до мрак: Празник на шарената сол, дегустация...

Гергьовден в Бъта от зори до мрак: Празник на шарената сол, дегустация на ястия, народно веселие

526
0
СПОДЕЛИ

До късно продължи празникът на село Бъта – Гергьовден. Той се съчета с Празника на шарената сол, великолепен концерт на сцена, както и голяма веселба.

30 състава с над 480 изпълнители от областите Пазарджик и Пловдив участваха в самодейния концерт. Някои от читалищата и сдруженията гостуваха в Бъта за седми пореден път, заради веселието и гостоприемството, като участваха и в концерта, и в кулинарното състезание.

Много овации събраха и дамите и господата от пловдивски състав за стари градски песни и танци, които изпълниха салонен танц, облечени в тържествени официални костюми, като господата бяха дори с фракове. Аплодисменти спечелиха и децата от Боримечково. С грацията си съставът впечатли публиката, която ги дари с овации. Оказа се, че децата от Боримечково си нямат хореограф и сами са си направили състава към местното читалище.

От община Панагюрище в концерта се включи певческа група „Китка“ към читалище „Виделина“, а в кулинарната изложба – конкурс за празника бяха се подготвили красивите девойки от Сдружение „На орището“ в с. Попинци.

Разбира се, щастливи усливки събраха децата от състав „Бътава“ към Читалището в село Бъта и Мажоретния състав към СУ „Н. Бончев“ с хореограф Мария Бензарова.

13 маси с вкусотии трябваше да оцени журито. А неговият състав бе повече от интересен – японка, журналист и ученичка. Японката бе тук със своя съпруг, който също бе поканен да дегурстира.

Семейството има фейсбук приятелство с библиотекаря на Читалището в селото Мария Кършева. Двамата с удоволствие приели поканата да гостуват в Бъта, тъй като имат специално пристрастие към българския фолклор – той свири на гайда, а тя пее и дори малко говори български език.

Другите двама членове на журито бяха добре познатата Виктория Манева, която за пореден път спечели приза от конкурс „Родолюбие“ в Панагюрище и журналистката Мария Тонева, дъщеря на непрежалимата Гита Деянова.

Класирането:

Най-вкусно и красиво поднесена шарена сол:

  1. ТД „Шипка“, Пловдив
  2. Клуб на пенсионера, с. Мало конаре
  3. Читалището в с. Лесичово

Най-вкусно и добре аранжирано ястие:

  1. Читалището в с. Цар Асен
  2. Сдружение „На орището“, с. Попинци
  3. Клуб на пенсионера, с. Сарая

Най-красиво подредена маса:

  1. Читалището в с. Овчеполци
  2. Клуб на инвалида, с. Свобода
  3. Читалището в с. Боримечково

Специална индивидуална награда спечели Дечка Атмаджова от Бъта, която бе поднесла смокиново сладко в тестени лъжички. Японката бе категорична в номинацията си, веднага след като си хана и сладкото, и лъжичката. След журито всички похапнаха и масите бързичко се опразниха от доволните гости.

Кметът Георги Александров, който е и председател на Читалище „Н. Й. Вапцаров“, приветства всички и връчи на Жечка Сиводошева паметен подарък по повод нейното пенсиониране, слуд 42 години работа в културната институция.

Специални гости пристигнаха за празника в Бъта: депутатите Йордан Младенов и Надя Клисурска, председателката на панагюрската БСП организация Светлана Парашкевова, сем. Веселина и Николай Ралчеви, които ще изградят рафинерия в селото и др. Президентът на Р България ген. Румен Радев бе изпратил поздравителен адрес с хубави пожелания към всички празнуващи.