Начало Култура Героите от историята ни не са бляскави статуи, те са хора с...

Героите от историята ни не са бляскави статуи, те са хора с човешки слабости и грешки

СПОДЕЛИ

IMG_0298

Журналистката и писателка Петя Александрова представи в Панагюрище своята най-нова книга “България в потури, но с цилиндър”. Литературната среща се проведе в Градска библиотека „Стоян Дринов” и беше част от проявите, свързани със Седмицата на библиотеките.

Житейският и творческият път на Петя Александрова бяха представени от главния библиотекар Стефан Рапонджиев, след което думата имаше авторката.

Тя разказа за това как се е родила идеята за книгата и за предизвикателството, пред което се е изправила, започвайки да пише „България в потури, но с цилиндър“. Сподели за проучванията, които е трябвало да направи, и за живия си интерес към България отпреди 150 години.

IMG_0307

В 50-те очерка, събрани от авторката, се разказва за някои страни от обществено-културния живот на страната ни, свързани с манталитета на българина, с балканските му нрави, с отношението му към възникващите тогава новости. Проследяват се и любопитни факти от живота на наши видни личности, някои доста абсурдни, потайни и доста неприемливи. А също и смехотворни случки от житието на наши известни личности от 19-20 век. Поднесени са с обективно, ненатрапчиво мнение и със свежо и колоритно чувство за хумор.  Колоритните късчета история в книгата на Петя Александрова, докосващи живота на наши многомащабни личности, разкриващи техни необичайни странности, представляват ненаписаната история.

Пред читателите авторката сподели, че всички факти в книгата са документирани и напълно достоверни. Тя беше категорична, че е време да спрем да възприемаме националните ни герои като „серафими”, а да ги приемем с техните човешки слабости и грешки, защото по този начин те ще ни станат по – мили, ще ги почувстваме по – близки.

Вечерта завърши с приятни разговори, жив интерес от страна на публиката и много автографи.

IMG_0304