Начало Култура Гледаме самостоятелната изложба „Скулптура и рисунка“ и днес

Гледаме самостоятелната изложба „Скулптура и рисунка“ и днес

СПОДЕЛИ

Днес е последният ден, в който може да бъде видяна самостоятелната изложба „Скулптура и рисунка“ на доц. д-р Момчил Мирчев в Историческия музей на град Панагюрище .
Той е изявен скулптор и присъства активно в творческия живот на съвременното българско изкуство. Творчеството му се отличава с многообразие на идеи, в които умело показва пластичното си чувство. Скулптурите му са разпознаваеми с характерния си иновативен стил и виждане, а именно – пластичните метаморфози във фигуратива и сюжета на голото тяло към абстрактно-съвременни трансформации. Следствията от тези творчески провокации се проявяват в модерни скулптурно-пластични композиции, изградени в класически материали като бронз, керамика и дърво.
Доц. М. Мирчев търси изяществото на женската фигура и силует, претворявайки ги през призмата на неговия естетически възглед за формата, движението и пространството, като ги обединява в едно. Владее и използва умело човешката фигура, за отразяването й в движение, като по този начин създава едни от най-успешните си творби. Фигурите му са с ясен, изразителен и четим силует. Творческо вдъхновение доц. Мирчев намира в голото женско тяло и хармонията, която то носи.
Авторът успява да предаде свободата на движението на фигурите, композирани в пространството. В тях се разкриват експресия, ритъм на форми и обеми в смели ракурси. Фигуралните му композиции са емоционално изразителни и нюансирани. В някои от творбите му, скулптурната триизмерност и експресия се превръщат в рисунка. Скулптурите му живеят собствен живот, уловено е трептенето на формата, като изграждат един нов силует и уникален авторски почерк.
Нюансите на патините на скулптурите умело взаимодействат с формата, като я допълват на места, усилвайки вибрацията на материята и движението.
Едни от важните акценти в изложбата, са част от проучвателните и аналитични ескизни рисунки със сложна динамика и композиция. Авторът разкрива създаването на първоначалния замисъл и проект на самата скулптура, а именно ескизите, носещи силен заряд от емоции, които в следващ момент са предадени и уловени от скулптурите.
Друг акцент са пластиките, които се разпознават с абстрактно-асоциативен характер и са отнесени към времето и проблематиката на XXI век. Те привличат зрителят с нестандартните и философски насоки, превъплътени през призмата на естетическите и художествените му възгледи.
Интересен аспект в изложбата, са и фотосите на реализирани от доц. Момчил Мирчев скулптури в дърво и камък от най-актуалните за България и чужбина скулптурни симпозиуми.
Монументалните скулптурни композиции в материал дърво и камък се открояват с ярък силует и обобщени изчистени форми. Творбите му се отличават със знаковост, мащабност и въображение.
Момчил Мирчев завършва скулптура в Националната художествена академия, където е доцент по скулптура в специалност Керамика, доктор по Изкуствознание и изобразителни изкуства, член на Съюза на българските художници. Той е запомнящ се автор с множество самостоятелни изложби и участия в редица престижни национални и международни скулптурни изложби, конкурси и симпозиуми. Авторът работи в широкия диапазон от малка пластика до монументална скулптура в бронз, камък, дърво, инокс, керамика и др.

Снимки: Исторически музей-Панагюрище