Начало Общество Гости от Кипър в ОУ „Двайсти април”

Гости от Кипър в ОУ „Двайсти април”

32
0
СПОДЕЛИ

На 29 февруари ОУ „Двайсти април” се състоя официалното посрещане в на 2 учители и 15 ученици от гимназията в град Никозия, Кипър.
Гостите ще бъдат тук в продължение на седем дни по проект „Щастливи, здрави, креативни деца през граници”, по който ОУ „Двайсти април” си партнира с училища от Румъния, Кипър и Турция.
По стара българска традиция, директорът Минка Ланджева и ръководителят на проекта Таня Ракова посрещнаха гостите на прага на училището с пита и шарена сол, след което учениците ги приветстваха с богата музикална програма. Последва изключително интересна за гостите разходка из кланите стаи на ОУ „Двайсти април”.
На първи март гостите се включиха в изработването на мартеници заедно с приятелите си от Панагюрище и научиха много неща за тази уникална българска традиция – закичването с мартеници. Училището ги посрещна с празничен обяд с включени български национални ястия.
През третия ден от гостуването си, учениците от Кипър участваха в пролетното освежаване на училищната градина и алпинеум, след което заедно с априлци се насладиха на баскетболната игра.
Утре всички заедно ще се включат в градското тържество, посветено на Националния празник, а в последните два от престоя, домакините от Панагюрище са предвидили образователно-развлекателни екскурзии до София и Пловдив.
За пореден път, благодарение на участието в международния проект по програма Еразъм плюс, училище „Двайсти април” е подвластно на изключително богати емоции и преживявания, които обогатяват училищния живот, а гостоприемството, толерантността и искреното неподправено приятелство между децата са добродетелите, които се проявяват и ще тържествуват тези седем дни.