Начало Култура Гости от музея за резбарско и зографско изкуство в гр. Трявна гостуваха...

Гости от музея за резбарско и зографско изкуство в гр. Трявна гостуваха на колегите си в Панагюрище

СПОДЕЛИ
На 25 октомври 2022 г. в Исторически музей-Панагюрище на посещение бяха гости от музей за резбарско и зографско изкуство в гр. Трявна, водени от Юлия Нинова – техен директор. Доц. д-р Атанас Шопов, директор на панагюрския музей и неговият колектив посрещнаха гостите и обмениха опит относно музейните дейности в институциите. Разговаряха за проблемите относно опазването и съхраняването на фондовете и тяхното представяне в постоянни и временни изложби, за опазването на архитектурно-историческите резервати, проблемите и предизвикателствата пред които сме изправени за съхраняването им в автентичният им вид.Обсъдихме и въпроси свързани с организирането на временни и гостуващи изложби, за работата с публики и деца.
След това доц. д-р Шопов запозна музейните специалисти от Трявна с историята на града и с експозициите на музейните обекти в Панагюрище.
Гл.уредник Ирина Ботева и уредникът Методи Навущанов разказаха подробно за историята на Панагюрското златно съкровище. Колегите от тревненския музей останаха очаровани от експонатите до които се докоснаха, провокираха ги различни въпроси, на които те търсеха отговори и споделиха, че ще се радват и занапред да работим съвместно.