Начало Любопитно Григорианският календар стана на 435 години

Григорианският календар стана на 435 години

СПОДЕЛИ

Преди 101 години България преминава от Юлианския към Григорианския календар

Григорианският календар отбелязва 435 години от въвеждането си в употреба. Той е дело на папа Григорий XII, чието име носи. Календарът прави корекции в дотогава използвания Юлиански календар, като взема предвид дължината на тропическата година.

Той влиза в сила от 4 октомври 1582 година, с папска була, която е подписана на 24 февруари през същата година.

В България, Григорианският календар е приет над три века по-късно, като отчитането започва не на шега от 1 април 1916 година. Самото приемане е на 14 март през същата година.

Броенето на годините в календара стартира с годината, за която средновековните схоластици погрешно приемат, че е година на раждането на Исус Христос.

Според евангелията на Матей и на Лука, Исус се ражда по време на управлението на Ирод Велики, за когото съвременната историческа наука е сигурна, че умира през 4 г. пр.н.е.

Епохата, започваща с тази дата, се нарича „новата ера“, „нашата ера“ или „християнската ера“. Годините в нея се бележат със „сл.Хр.“ (след Христа) или с „н.е.“ (от новата ера), или са без такова уточнение.

Годините преди 1 век н.е. се бележат с „пр.Хр.“ или с „пр.н.е.“ (преди новата ера). В западноевропейската традиция новата ера се бележи със съкращението „AD“ (на латински: Anno Domini – Лето Господне) или също е без уточнение, а годините преди 1 век н.е. с „BC“ (на английски: Before Christ – Преди Христа).

Основната разлика между Григорианския календар и предшественика му – Юлианския, се състои в разпределянето на високосните години.

В Юлианския календар, всяка четвърта година е високосна и има един допълнителен ден през февруари.

Както е отбелязано по-горе, средната тропическа година, тоест периодът на завъртане на Земята около Слънцето, отнема 365,2422 дни.

Добавяйки един ден на всеки четири години, Юлианският календар има малко по-голяма средна дължина от 365,25 дни. Това е довело до разликата с 10 дни спрямо истинското време и като резултат датата на Великден, определяна според пролетното равноденствие, се отмествала назад към февруари.

Както в Юлианския календар, годините 1600 и 2000 са високосни, но за разлика от него, 1700, 1800, 1900, 2100 не са.

Григорианският календар не се приема едновременно в цяла Европа. Той е наложен от Григорий XIII в страните под негова власт. Испания, Португалия и Полша го приемат веднага, веднага след тях е Франция, както и други.

В протестантска Англия това се случва чак през 18 век, а Русия трябва да дочака Октомврийската революция, която е на 25 октомври 1917 г., а според Юлианския календар, всъщност е започнала на 7 ноември 1917 г.