Начало Общество Хайки на КАТ за чистачки и парно. Спират от движение коли при...

Хайки на КАТ за чистачки и парно. Спират от движение коли при акция “Зима” от днес

СПОДЕЛИ

KATНеработещи чистачки, изгорели крушки на фаровете, неизправни отоплителни системи в купето и на прозорците, гуми с изтрит грайфер. За такива технически неизправности катаджиите ще спират колите от движение до отстраняването им. На шофьорите ще се налагат глоби по 30 и по 50 лв. В случай че повредите създават опасност от катастрофа, санкцията може да скочи до 150 лв.

От понеделник полицаите от КАТ в цялата страна започват акцията “Зима” – масови проверки дали автомобилите са подготвени за студентите месеци. Хайките, в които ще участват и инспектори от ДАИ, ще се правят по т.нар. холандски метод. При него ченгетата отбиват встрани от пътя и проверяват по 10-15 автомобила едновременно.

Подобни акции се правят у нас повече от три десетилетия, но в миналото бяха по-известни под името “Светлина”. От 2011 г. обаче карането на фарове стана задължително през цялата година и проверките се насочиха предимно към гумите и парното в колите.

Законът не задължава шофьорите да слагат зимни гуми и няма глоба за тези, които карат с летни. Но всички специалисти – от производители и търговци до водачи с дълъг стаж и пътни полицаи, препоръчват гумите да се сменят според сезона. Изискването за дълбочина на грайфера за летните гуми е 1,6 мм, а за зимните – 2 мм. Препоръчителната дълбочина за зимните гуми е 4 мм. Служителите на КАТ и ДАИ имат специални уреди дълбокомери, които са минали на метрологичен тест. С тях установят дали гумите са изтрити.

Юристи се съгласиха, че за неизправни чистачки или изтрити гуми има основания за спиране на колата от движение, но за неработещи отоплителни системи случаят трябва да е драстичен. Например – ако в автобус или микробус с пътници започне задимяване от отоплителната система и има опасност от пожар.

При спиране от движение се взема малкият талон за собственост на автомобила, а на предното стъкло се лепи червен триъгълен стикер с надпис: “Спрян от движение”. С него колата не може да се движи със скорост над 50 км/ч. След като повредата бъде отстранена в сервиза, се издава протокол, с който водачът може да отиде в КАТ и да подаде молба да му пуснат колата в движение.