Начало Политика Хиляди руснаци протестираха срещу повишаването на пенсионната възраст

Хиляди руснаци протестираха срещу повишаването на пенсионната възраст

195
0
СПОДЕЛИ

Хиляди хора се включиха в протести в цяла Русия срещу плановете на правителството да повиши пенсионната възраст, въпреки неотдавнашните обещания на президента Владимир Путин да смекчи непопулярната мярка. Руската комунистическа партия събра в Москва близо 9 хиляди души, които протестираха срещу пенсионната реформа на Владимир Путин. Председателят й Генадий Зюганов отправи критика срещу реформата:

„Начинът, по който тя изглежда сега, не е реформа, а ход, който подкопава единството на хората, не им позволява да се развиват нормално и да се измъкнат от икономическата криза. Това усложнява както вътрешното положение в страната, така и отношенията ни със света“.

Пенсионната реформа предвижда драстично увеличение на пенсионната възраст. Срещу тези намерения на правителството още през юни и юли бяха организирани масови протести, а рейтингът на руския президент Владимир Путин спадна с около 20 пункта. Това го накара, в телевизионно обръщение миналата седмица да смекчи предвидените помени. Така жените трябва да се пенсионират на 60 вместо на 63 години. В момента те излизат в пенсия на 55 години.

След като реформата бе гласувана на първо четене в Държавната дума, новите предложения на Путин ще бъдат обсъдени и гласувани на второто четене на 24 септември.

Източник: https://trafficnews.bg