Начало Здраве Хинков: Политическите назначения са най-големият проблем в здравеопазването

Хинков: Политическите назначения са най-големият проблем в здравеопазването

СПОДЕЛИ
Снимка: Министерство на здравеопазването

Най-големият проблем в здравеопазването е, че има много политически назначения. Това заяви пред БНР министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Става въпрос за директори на големи болници и директори на РЗИ, уточни Хинков. Според него настоящият директор на „Пирогов“ Валентин Димитров е политическо назначение.Димитров е подкрепян от политически сили в парламента, но не защото е прекрасен мениджър, тъй като очевидно има проблеми в Пирогов, коментира здравният министър.

Той подчерта, че случаят „Даная“ не е бил водещ мотив за решението му да уволни директора на „Пирогов“.

„Моите аргументи са изцяло свързани със закононарушения. Проверката на АДФИ и на Сметната палата, и на прокуратура, вероятно, би трябвало да докажат тези твърдения в доклада. Ако не ги докажат, трябва да си отида не само аз, а и този, който е правил вътрешния одит, и експертите, и т.н.“, коментира Хинков.

Според него проблемът е, че тези данни се омаловажават на най-високо ниво -от председателя на парламентарната здравна комисия. По мнението на Хинков това е безпрецедентно.

Никога досега не се е случвало такова единодушно подкрепяне на директор на болница, който очевидно има такива нарушения, изтъкна министърът. Най-вероятно има политически връзки, допълни той.

Съставът на здравната комисия в НС остава същият, което прави безсмислено моето оставане в Министерството на здравеопазването, посочи Хинков.

Решението ми да не остана в правителството след ротацията е твърдо, подчерта здравният министър.

Хинков съобщи още, че забраната за износ на инсулин и на антибиотици за деца ще бъде удължена с още 1 месец и ще важи и през февруари.

Здравният министър коментира и решението си да отмени временно конкурсите за директори на болници. Причината била, че „очаква един разговор с бъдещия вицепремиер, в който да уточним сроковете, за да не бъда обвиняван, че в последния момент правя някакви промени. Искам да изляза чист от Министерството на здравеопазването, с ясни послания, че тези назначения трябва да бъдат прозрачни и обективни, трябва да стъпват на способностите на кандидатите, а не на тяхната политическа принадлежност“, уточни проф. Хинков.