Начало Общество Храмът „Св. Николай“ в Баня с нови придобивки

Храмът „Св. Николай“ в Баня с нови придобивки

СПОДЕЛИ

Дарителска кампания осигурява завеса за царските двери и икона на светеца

 

Църквата в панагюрското село Баня, която носи името на свети Николай Чудотворец, ще посрещне празника си на 6 декември с нови придобивки. Това ще стане благодарение на дарителската кампания, подета през септември от учителката Елисавета Георгиева. 

Елисавета Георгиева е едно голямо българско сърце, една жена, която отдава сили и всичко от себе си, за да направи добро за хората и да се съхранят традициите и обичаите в Панагюрския край. Една жена, която дава много от себе си, за да извеза с ръцете си такива красиви неща, казва секретарят на читалището и основен отговорник за кампанията в Баня – Радка Мутева.

Познавам Елисавета Георгиева повече от 20 години. Тя е един прекрасен учител и човек, който също умее да работи в екип с деца и възрастни. Оттам са и идеите за дарителските кампании, които прави, дори повече от една на година.

Участвала съм в нейни дарителски кампании още преди години – било за бесарабските българи, било за други идеи, подарявали сме книжки и други предмети, които тя приема с дълбока благодарност и ги носи на хората, където е необходимо, казва още Мутева.

Идеята да направи нещо хубаво за Баня се е родила преди време, но сега е дошло времето да направи нещо и за това панагюрско село.

Учителката от Панагюрище вече е направила много дарения за селата от общината, участвали в Априлското въстание. А банци са любознателни и родолюбиви хора, които не са кой знае колко много като жители, но пазят, обичат и съхранява традициите си. Защото един народ е обречен на гибел, когато не пази традициите на своите предци, смята секретарят на читалището.

Тази идея се роди по простата причина, че село Баня е родното място на заклинателя на оборищенци поп Груйо Тренчев – Бански, заклел участниците в Първото Велико народно събрание. Родно място е и на Цвята Зографска, която учителства в Панагюрище, била е помощничка на Райна Княгиня при ушиването на знамената в Априлското въстание. Съпруга е на Ванчо Зографина, който пък рисува левовете за знамената.

Баня е родно място и на Стоян Каролеев – учител, който основава едни от първите революционни комитети в общината. В неговата къща няколко пъти е бил гост Васил Левски. Селото има с какво да се гордее, допълва Радка Мутева.

В селото, където е служел поп Груйо Тренчев – Бански е било първото килийно училище. Основано през 1854 г. в Баня, то е открито от даскал Леко Иванов Брънчев. При него учи поп Груйо Бански. Съвсем близо се намира една китна малка черквица – „Свети Николай Чудотворец“, построена преди 180 години, в годината на раждането на Апостола на свободата Васил Левски. В тази църква, в която е служел поп Груйо и която е до първото килийно училище, Елисавета Георгиева има идеята да извеза и подари завеса за царските двери. Освен това дарението ще бъде съпътствано от една икона на светеца Николай Чудотворец.

Храмовият празник е на 6 декември – Никулден. Всяка година си правим тържество в църквицата, но тя е по-бедна и има нужда от това нещо, така че, заедно с родолюбивата ни Елисавета Георгиева, решихме тогава да бъде датата на освещаването на голямото дарение, допълва Мутева.

Лице на дарителската кампания е Петко Сурлеков – бивш ученик на Елисавета Георгиева, голям самодеец в читалището в Баня. Според местните той е младеж, който милее и обича родното си село и с удоволствие е станал лице в тази дарителска кампания.

Самата Елисавета Георгиева пък съобщи, че вече е извезала завесата за царските двери. Продължава набирането на средства за закупуване на икона на свети Николай. Всеки, който иска, може да допринесе и да помогне до края на ноември – началото на декември. Инициаторката на кампанията призовава хората да бъдат заедно, да подкрепят идеята с колкото могат и уточнява, че не е толкова важна сумата, колкото българите да чуят ехото на историята и гласа на сърцето си.

Пазарджишка Марица