Начало Бизнес Христина Байрякова спечели панагюрския конкурс по предприемачество

Христина Байрякова спечели панагюрския конкурс по предприемачество

СПОДЕЛИ

Бизнес планът на Христина Байрякова за сладкарница на Захарната работилничка „Марая“* спечели първа награда в панагюрския конкурс по предприемачество, проведен по проекта BASE на Индустриален клъстер „Средногорие“ и фондация „Америка за България“. Втора награда получи бизнес идеята на Мариела Николаева за Еко ателие „Художествено стъкло“, а на трето място беше класиран проектът на Гергана Раленекова за създаване на агенция „Кенгуру“.

На 11 юни, след 3-месечно обучение по предприемачество, бяха представени общо 21 атрактивни бизнес идеи, като проектите бяха оценявани от проф. Цветан Давидков от Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Орхидски“, Надя Захариева от фондация „Америка за България“ и Владислав Симов – собственик на фирма „Доместина“ и участник в „Шеф под прикритие“.
„Асарел-Медет“АД подкрепи инициативата за развитие на местното предпримачество, като беше партньор на Клъстера при реализацията на проекта в Панагюрище и осигури средствата за наградния фонд.

На представянето на бизнес идеите присъстваха Нанси Шилър, президент и CEO на
фондация „Америка за България“, Николай Минков, Изпълнителен директор,
Индустриален клъстер Средногорие, Нели Мърхова, и.д. директор “Човешки ресурси“,
„Асарел-Медет“ АД, Ана Финджикова, ръководител отдел „Комуникации“, „Асарел-
Медет“ АД, представители от фондация „Америка за България“, „Тръст за социална
алтернатива“, гости и медии.
Идеите на участниците се простираха от сватбена агенция, къща за гости, ресторант за здравословно хранене, сондиране за добив на вода на трудно достъпни места, магазин за био и здравословни продукти, услуги в помощ на възрастните, дрогерия, изграждане на солна стая и кафетерия, през изработка на изделия от метал, монтаж, различни покрития, микроблейдинг в козметичен салон, образователен център, дигитална платформа, производство на Бяла халва, информационен портал на Средногорието до рекламни и фотографски услуги.
Макар всички бизнес идеи да имат своя потенциал за реализацията и успех, само три бяха отличени.
Владислав Симов председател на журито имаше честта да връчи наградите на
победителите в третото обучение на програмата BASE.

Десислава Чалъмова от Индустриален клъстер Средногорие раздаде и сертификати на всички участници за тяхната мотивация и активно участие по време на курса, както и изрази благодарност към всички ментори, които отделиха време и усилия да споделят професионалните си знания и опит с участниците.
Николай Минков сподели за необходимостта от създаване на общност в Средногорието, която да се гради на партньорства между общини, бизнес и образование, да се взаимоподкрепя и да бъде устойчива във времето.
Програма BASE освен че цели да създаде благоприятна среда за устойчиво икономическо развитие в Средногорието и да насърчи хора от региона да стартират или доразвият свой собствен бизнес, също така се стреми да свързва хората с цел да създаде общност, която да се грижи за икономическото и социално развитие, както на региона, така и на страната.

*Преди пет години, наскоро стартирала проекта си за захарната работилница, Христина Байрякова ни разказа за идеята си. Интервюто можете да видите тук.